Közélet 2015. január 28. 16:25 Forrás: MTI - hvg.hu

Több száz forinttal drágulhat a cigi

Több száz forinttal drágulhat a cigi
A NAV jövedéki statisztikái szerint novemberben mindössze 397 millió szál cigaretta fogyott, miközben a dohányboltok előtti időszakban nem volt ritka az egymilliárd feletti szám sem. A Világgazdaság szerint a dohányosoknak jelentős, több száz forintos emelésre is fel kell készülniük. A drágulás tovább ronthatja az amúgy is gyászos piaci helyzetet.A Világgazdaság szerint tavaly mindössze 7 milliárd szál cigarettával kereskedtek legálisan, ami negatív rekordnak számít.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikái szerint novemberben mindössze 397 millió szál cigaretta fogyott. Legutóbb 2011 januárjában volt arra példa, hogy 400 millió szál alá csökkenjen a fogyasztás – írja szerdai cikkében az újság. A vámhatóság statisztikáiban 2013 novemberében például még 480 millió szál szerepelt, de a nemzeti dohányboltok előtt gyakori volt az egymilliárd szál feletti mérés.

Tavaly novemberig 6,7 milliárd szállal kereskedtek, így 2014 végére talán éppen elérhette a piac a 7 milliárd szálas szintet. Már a 2013-as 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított, a korábbi években pedig bőven 10 milliárd szál felett volt az éves fogyasztás. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Demeter Márta szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából az is kiderül, hogy a dohánytermékek jövedéki adóbevétele míg 2012-ben 344,7 milliárd forint volt, azóta csökkent: 2013-ban 311,6 milliárd forint, míg 2014-ben már csak 287,9 milliárd forint volt.

Az olcsóbb szivarkák azonban egyre népszerűbbek: novemberben 48 millió szál, összesen pedig 572 millió szál fogyott, ez már a decemberi adatok nélkül is jóval több, mint 2013-ban.

Idén egyelőre csak néhány tíz forinttal drágult egy doboz cigaretta ára néhány gyártó esetében, de a lap információi szerint a dohányosoknak jelentős, több száz forintos emelésre is fel kell készülniük, ami nem kedvez majd a feketekereskedelem elleni harcnak.

Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MDKE) titkára az újságnak azt mondta, a termékkör decemberi bővítése egyelőre még nem segített a trafikokon, mert sokan még csak most szerzik be az engedélyeket.

 

Kövessen minket a Facebookon is!