Közélet 2015. január 30. 15:40 Forrás: MTI

A földadó visszavonását kéri a Földművelésügyi Minisztérium

A földadó visszavonását kéri a Földművelésügyi Minisztérium
A földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A minisztérium pénteki közleménye emlékeztet, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter már többször jelezte: nem támogat semmi olyan intézkedést, amely a földműveseket sújtja. Ezért arra kér minden önkormányzatot, amely kivetette a gazdákat sújtó földadót, hogy vonja vissza azt.

A földművelésügyi tárca kezdeményezi az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását - ezt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára mondta a múlt év végén az MTI-nek. Hozzátette: a mintegy 2 millió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének.

A vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a felemelkedésnek számos helyen a föld az egyetlen záloga, a megélhetés alapja. Jelezte: félő, hogy a legrászorultabb önkormányzatok, ahol nincs más vagyon, a föld megadóztatásához nyúlnának. Éppen ott, ahol a föld a megélhetést és a helyben maradást jelentő jövedelmet biztosítja - mondta.

"El szeretnénk érni, hogy láthatóak legyenek a földhaszonbérleti jövedelmek, ezért kezdeményeztünk egy módosítást arról, hogy a bérleti díjakat csak átutalással lehessen fizetni" - közölte, hozzátéve: így, mivel nyoma lesz a fizetésnek, csökken a visszaélési lehetőség.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!