Közélet 2015. február 1. 14:10 Forrás: MTI

Huszonhat új kormányablak nyílt meg a hétvégén

Huszonhat új kormányablak nyílt meg a hétvégén
Az új intézmények megnyitásával összesen száz lesz az országban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.


A közlemény szerint azt tervezik, hogy a kormányablakok száma az év végére eléri a 280-at, így minden járási székhelyen lesz lehetőség az ügyintézésre.
A területi közigazgatás átalakításának fontos állomásaként Baján, Kiskunhalason, Orosházán, Gyulán, Mezőkövesden, Szerencsen, Budapesten, Kisteleken, Szegeden, Sopronban, Gyöngyösön, Tiszafüreden, Oroszlányban, Tatabányán, Bátorterenyén, Gyálon, Kaposváron, Nyírbátorban, Máriapócson, Bonyhádon, Tamásiban, Kőszegen, Szombathelyen, Csepregen, Sárváron és Devecserben nyíltak új kormányablakok.

Azt írták: mindez jelentősen javíthatja az állami ügyintézés minőségét, hiszen évente milliós nagyságrendű üggyel foglalkoznak akormányablakok és a hozzájuk tartozó járási hivatalok. Közölték: a kormány 2015-ben meg akarja változtatni "az ügyintézés kultúráját, minőségét, időtartamát, és rövid időn belül az árát is". Így az állami szolgáltatásokat igénybe vevő emberek hivatalos ügyeiket egy helyen intézhetik majd.

A fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi 265 helyett a közeljövőben több mint kétezer ügymenetet indíthatnak az ügyfelek. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint megnyílik és bővül az elektronikus ügyintézés lehetősége, ezáltal otthonról is könnyebben lehet majd ügyeket intézni. A kistelepüléseken ügysegédi rendszerben személyesen is jelen lesz az állam képviselője, könnyítve ezzel az ügyintézést. Közölték: március elsejétől az állami segélyeket, a munkanélküliség, betegség esetén járó járulékokat, illetve a szülési támogatásokat az állam a járási hivatalokon keresztül biztosítja a lakosságnak.

Kitértek arra is, hogy az állami rezsicsökkentés keretében 2016-ban jelentősen csökken az államnak fizetett illetékek, bírságok és járulékok száma és nagyságrendje.


Fotó: Tapodi Kálmán - Átadták pénteken a kiskunhalasi kormányablakot. Az ünnepélyes ceremónián részt vett Kovács Ernő kormánymegbízott, Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere.

 

Kövessen minket a Facebookon is!