Kitekintő 2014. február 20. 13:30 Forrás: narancsjuice.hu

Betegség után adókedvezmény jár: nem tudtad?

Ha valaki fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel él és dolgozik, adókedvezményt kaphat. Bár egyre többen élnek a kedvezménnyel, még mindig sok olyan van, aki nem igényli azt. Bemutatjuk, kiknek és hogyan jár az adókedvezmény!

Adókedvezményre jogosult az, aki értelmi, látás-, hallás- vagy mozgássérült. Szintén élhetnek az adókedvezménnyel számos daganatos, emésztőszervi és anyagcsere-betegségben szenvedők, valamint a súlyos pszichés zavarral, szív-érrendszeri betegséggel és cukorbetegséggel élők is.

Az összevont adóalapból leírható kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, vagyis jelenleg 5075 forint. Ennek persze az az alapfeltétele, hogy rendelkezzünk adóköteles jövedelemmel, hiszen csakis ebben az esetben jár ugyanis a kedvezmény.

A kedvezmény igénybevételéhez szükség van egy olyan orvosi igazolásra, amely bizonyítja, hogy az adott betegség fennáll. Néhány esetben orvosi igazolás nélkül is jár az adókedvezmény: aki rokkantsági járadékban részesül, illetve akinek a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították jogosult a kedvezményre. Aki ideiglenes igazolást kap, annak évente meg kell újítania azt, a végleges állapotot ellenben nem kell újra igazolni.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy beteg gyermek esetén a szülő igénybe veheti-e az adókedvezményt. A törvény szerint azonban kizárólag a betegségben szenvedő magánszemélynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt, vagyis beteg gyermeke helyett a szülő nem veheti igénybe azt.

Orvosi igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg által választott háziorvos állíthat ki. A betegség vagy fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmenti jellegének meghatározására kizárólag a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult.

Az adókedvezményre jogosító igazolásnak tartalmaznia kell a kedvezményt igénybe vevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és ezen igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírását.

Az igazolás birtokában akár év közben is kérhetjük a kedvezmény figyelembevételét, de év végén a személyi jövedelemadó bevallásában is érvényesíthetjük a kedvezményt.

További jó hír, hogy a kedvezmény visszamenőleg is érvényesíthető: ha valaki évek óta szenved a kedvezményre jogosító betegségek valamelyikében, és arról igazolása is van, visszamenőleg is igényelheti azt az 5 éves elévülési időn belül.

Kövessen minket a Facebookon is!