Közélet 2015. február 2. 08:25 Forrás: MTI

Az első házasok adókedvezménye

Az első házasok adókedvezménye
Január 1-jétől az első házasok kedvezményével csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja.


A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot, és legalább az egyik fél az első házasságát köti. Az adóalapból vonható kedvezmény együttesen havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért.




Az első házasok kedvezménye az adóelőleg levonásánál, már év közben is érvényesíthető. A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával akár közösen is igénybe vehetik. Ennek feltétele, hogy a házastársak adóbevallásukban (munkáltatói adó megállapításukban) közös nyilatkozatot tegyenek, melyben feltüntetik egymás adóazonosító jelét és azt, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe.

A kedvezményt igénybe vehetik akkor is, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike már jogosult családi kedvezményre. A házasságba hozott gyermek nem zárja ki az első házasok kedvezményét. A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól kezdődően lehet érvényesíteni, és legfeljebb 24 hónapra vehető igénybe.

A családi kedvezményre való új jogosultság (magzatra tekintettel vagy gyermek örökbefogadása esetén) megnyílta esetén, valamint ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik a kedvezmény tovább már nem érvényesíthető - olvasható a NAV közleményében.

Amennyiben a kedvezménnyel kapcsolatban további kérdések merülnének fel, a 40/42-42-42-es telefonszámon lehet érdeklődni.

 

Kövessen minket a Facebookon is!