Közélet 2015. február 4. 10:30 Forrás: baon.hu

Változott az egészségügyi szolgáltatási járulék összege

Változott az egészségügyi szolgáltatási járulék összege
Január 1-jétől havi 6 930 (napi 231) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni azoknak, akik egészségügyi szolgáltatásra sem biztosítottként sem egyéb jogcímen nem jogosultak.

A járulékot a tárgyhónapot következő hónap 12-éig – idén először február 12-ig – kell megfizetni csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel. Szintén ilyen mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a kiegészítő tevékenységű (nyugdíjas) egyéni és társas vállalkozónak, aki csak abban az esetben mentesül, ha heti 36 órát elérő munkaviszonnyal is rendelkezik.

A szociálisan rászorultaknak – akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg 2015-ben a nyugdíjminimum 120 százalékát (havi 34 200 forintot), egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150 százalékát (42 750 forintot) és a család vagyonnal sem rendelkezik – a járulékot nem kell megfizetni.


A magánszemély ezen jogosultságát a lakóhely szerint illetékes Járási Hivatal állapítja meg, melyről hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben az adózó korábban bejelentkezett az adóhivatalhoz egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, a hatósági bizonyítvány bemutatásával tud kijelentkezni alóla a NAV ügyfélszolgálatain.

 

Kövessen minket a Facebookon is!