Közélet 2015. február 4. 13:35 Forrás: baon.hu

Szűréssel megelőzhető a baj

Szűréssel megelőzhető a baj
Évente mintegy 34 ezer embert veszítünk el különböző daganatos betegségek következtében. Sokan mégsem élnek az ingyenes szűrés lehetőségével.

- Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szervezett szűrésekben meghívással való részvétel ingyenes. Éljenek a felkínált lehetőséggel, és saját egészségük érdekében vegyenek részt a szervezett szűrési programban - kéri dr. Lehoczki Nyina megyei szűrési koordinátor a Rákellenes világnap kapcsán.


A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa közleményében rámutat: Magyarországon a daganatos betegségek miatti halálozás a szív- és érrendszeri halálozást követően a második leggyakoribb halálok. Évente mintegy 34000 személyt veszítünk el különböző daganatos betegségek következtében.

A nők körében a leggyakoribb tumor az emlőrák, országosan évi kb. 7500 új megbetegedést fedeznek fel, s hozzávetőlegesen 2100 az ebből adódó halálozás. Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi több mint 1100 új esettel fordul elő a méhnyak rák, a megbetegedés miatti halálozás pedig meghaladja a 400-at.

E két daganatfajta értelmetlenül szedi áldozatait. Pedig ha időben felfedeznék az elváltozást, a női életek megmenthetők lennének. A terápia annál eredményesebb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Erre legalkalmasabb a szűrővizsgálat, hiszen képes a kezdeti stádiumú daganat, sokszor a rákot megelőző állapot észlelésére is.

2001-ben népegészségügyi szervezett lakossági szűrőprogram indult annak érdekében, hogy e súlyos betegségek halálozási aránya lényegesen csökkenjen. Az elmúlt időszakban az emlőszűrésben a meghívottaknak egyre növekvő, de még mindig nem elvárt hányada élt a szűrés lehetőségével. A méhnyakszűrésben is szükség van az átszűrtség javítására, ezért az egészségpolitika az eredményesség érdekében a védőnőket is bevonja a kenetvételbe. Bács-Kiskun megyében jelenleg 16 védőnő 21 településen csatlakozott a programhoz.

Kötelező-e részt venni a szűrővizsgálaton? Jogi értelemben nem kötelező, hiszen csak a közösségre veszélyes fertőző betegségek elleni szűrésre kötelezhetőek az egyének, a rák viszont „nem közveszélyes, hanem csak önveszélyes” betegség. A szűrővizsgálaton való részvétel az egészségügyi ellátórendszer által felkínált és ajánlott lehetőség. A szűrővizsgálatra meghívottak maguk döntenek a részvétel mellett, vagy ellene. A szűrés lehetőségét szolgáltató egészségügyi ellátórendszer kötelessége elősegíteni azt, hogy az érintettek egyfelől a szűréstől várható előnyök, másfelől a szűrővizsgálat kockázatainak ismeretében hozzák meg döntésüket: elmennek-e a felajánlott szűrésre, vagy sem. Ezekre már a meghívólevél tartalmában is utalni kell.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!