Kitekintő 2014. február 21. 06:30 Forrás: Kép és szöveg: MTI

Lezsák Sándor: újjászerveződött a haza

Lezsák Sándor: újjászerveződött a haza
Négy esztendővel ezelőtt újjászerveződött ez a haza – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Lakiteleken, a Nemzeti Fórum országos kampánynyitó rendezvényén.

"Kétharmaddal kaptunk lehetőséget, hogy megállíthatatlanul és feltartóztathatatlanul tegyük a dolgunkat" – hangsúlyozta a Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum elnöke, Bács-Kiskun megye 4-es választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje.

Lezsák Sándor szólt arról, hogy a 2010-es választás azért volt döntő jelentőségű, mert "nem kaptuk meg sem 1990-ben, sem később azt a felhatalmazást", hogy "békés úton, alkotmányos úton szervezzük újjá Magyarországot".

Felidézte azt, amikor a lakiteleki sátorban elmondott köszöntőjét írta, felidézte benne Nagy László költő sorait, mely szerint „a torkon vágott forradalmak pirosát és gyászát viseljük belül”.

Négy esztendővel ezelőtt Nagy László mondata így alakult át bennem: a torkon vágott rendszerváltás pirosát és gyászát viseljük belül – fogalmazott a politikus.

A rendszerváltást követő 7. választásra készülünk – mondta, hozzátette, hogy próbál erre összpontosítani, de mégsem sikerül.

Szomszédunkban, Ukrajnában borzalmas dolgok történnek, erős bennünk a féltés, az aggodalom a kárpátaljai magyarok iránt – utalt a kijevi eseményekre.

Azt kérte a hallgatóságtól, hogy hovatartozástól függetlenül minden ukrajnai áldozatra emlékezzenek egy perces néma felállássall.

A szünet után az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy 1990-ben is két út volt előttünk: alkotmányos úton is megkapjuk-e a felhatalmazást, vagy fegyverrel kell megszerezni.

Nem akartunk a Kárpát-medencében fegyverrel rendszert változtatni – tette hozzá.

Lezsák Sándor szavai szerint, megvan az a „nyugodt erő” amely lépésről lépésre felépíti azt, amit a baloldali kormányok az általuk irányított ciklusok végére leromboltak.

Leszögezte: a négy esztendővel ezelőtt megkapott kétharmados többséggel tisztességgel élt a Fidesz-KDNP kormány és a Parlament.

Megfogalmazása szerint, a Duna-Tisza-közi Homokhátság vízpótlása volt az, amiért annak idején bement a Parlamentbe, de önkritikusan megjegyezte, hogy ezt még nem sikerült megvalósítani.

Bízom abban, hogy a következő időszakban, bármennyire is nehéz lesz, sikerül eredményt elérni – tette hozzá a Nemzeti Fórum elnöke.

A rendezvényen Csurka László színművész Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című versét szavalta el, amit a hallgatóság néma csendben hallgatott, majd kitörő tapssal köszönte meg a szavalatot.

Bíró Zoltán irodalomtörténész arról szólt, hogy „itthon lenni Lakiteleken azt jelenti, hogy elindítottunk egy fontos dolgot”. Emlékeztetett arra, hogy a Lezsák család 1987-ben otthont adott egy gondolatsornak. Véleménye szerint a rendszert ugyan leváltották, a jogállam formai keretei valóban létrejöttek, a „rendszerváltást azonban torkon vágták”. Fontosnak nevezte, hogy Lakitelek meg tudott maradni otthonnak, „csak ez maradt a Demokrata Fórumból”.

Bíró Zoltán kiemelte: 2010-ben az első olyan kormány jött létre ebben az országban ami „hasonlít Lakitelekre”.

Álláspontja szerint nagyon sok jó döntést hozott a jelenlegi kormány, de „hibáztak is”.

Munkájuk fő vonalában azt követik, amit Lakiteleken kialakítottunk - mondta hozzátéve, hogy egy népnek, amelyik nem akar felolvadni a népek tengerében, öntudatot kell adni.

Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja visszaemlékezett Orbán Viktor egy korábbi megjegyzésére, amikor a jelenlegi miniszterelnök azt mondta: ezek a Nemzeti Fórumosok tudnak valamit, amit mi nem tudunk. Valóban, olyan szépen beszélni a magyarságról, csak ők tudnak – tette hozzá.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a rendszerváltás bölcsőjének nevezte Lakitelket.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: Lezsák Sándort nem azért kell támogatni, amit 1987-ben tett, hanem amit azóta tett.Az államtitkár az Országgyűlés alelnökének munkáját említette a tanyaprogram, a nemzeti lovas program, valamint a Hungarikum törvény kidolgozásában.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára kiemelte a Lakiteleki Népfőiskola és Lezsák Sándor érdemeit, amit a magyar fiatalok oktatása érdekében tett.

Gyurcsány Ferencet idézte, aki szerint a választások tétje az, hogy Nyugathoz vagy Kelethez kerülünk. Nem kell nekünk se nyugatra, se keletre mennünk, arra legyünk büszkék, hogy mit tettünk itt 1100 év alatt – szögezte le.

A Nemzeti Fórum Szövetségben című rendezvényén megjelentek a Fidesz, a KDNP, valamint civil szervezetek képviselői, a Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői és polgármesterei is.

Kövessen minket a Facebookon is!