Közélet 2015. február 7. 08:45 Forrás: MTI

Zombor: széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére

Zombor: széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére
Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.



Zombor Gábor elmondta, az ez évi költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra. Az államtitkár szólt a nemdohányzók védelméről szóló törvény korábbi módosításáról, amelyet példaértékűnek nevezett, azt mondta, annak hatására csökkent a dohányzók száma Magyarországon, azonban a tüdőrák okozta halálozásban még mindig első Magyarország a világon. A megelőzésről szólva elmondta, elindult a fiatal lányok körében a méhnyakrák elleni védőoltási kampány, illetve modellprogramként több megyében a védőnők által is végezhető méhnyakrákszűrés, illetve a vastagbéldaganatok szűrése.

Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy a legfrissebb adatok szerint míg a férfiak esetében némileg csökkent, addig a nőknél emelkedett a tüdőrák okozta megbetegedések aránya. A főorvos elmondta, dohányzás ellenes hatékony intézkedésekről csak 2011 óta beszélhetünk, azok következtében csökkent a dohányosok száma, de ez elsősorban a férfiakra igaz, a fiatal és a középkorú nők esetében nőtt a dohányosok száma. Kovács Gábor szerint mindenképpen tovább kell folytatni a leszokást segítő programokat, illetve fel kell hívni a lakosság figyelmét a betegségre jellemző tünetekre, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a terápia. A főigazgató beszélt arról is, hogy a Korányi intézetben elindították Magyarországon is azt modellprogramot, amelynek során egy speciális CT-vizsgálattal kimutatható a tüdőrák.

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója elmondta, egy felmérés szerint 2 százalékkal nőtt a serdülők körében a dohányzók aránya, és 7 százalékkal csökkent azok száma, akik csak alkalmanként gyújtanak rá. Ezért az OEFI a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen, középiskolás diákok számára Van 5 perced! A rák ellen címmel videopályázatot hirdetett, amellyel a tüdőrák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú életmódbeli tényezőkre, az egészségtudatos magatartásra kívánják felhívni a figyelmet. A diákoktól olyan kreatív, maximum 5 perces kisfilmeket várnak, amelyekben összefoglalják, hogyan vennék rá a környezetükben élőket a rizikófaktorok csökkentésére, a dohányzásról való leszokásra, a mozgásra, a megfelelő táplálkozásra, az egészségesebb életre - ismertette a főigazgató.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a személyes példamutatás fontosságát emelte ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tavaly publikált átfogó kutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset volt. A 60 év alatti magyar nők emlőrák, méhnyakrák és tüdőrák okozta országos halálozási adatait nézve kiderül, hogy körükben a tüdőrák megbetegedés jelentősen növekedett, míg a többi daganattípus esetében stagnálás, csökkenés tapasztalható. A tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, Magyarországon évente 20 ezren halnak meg dohányzás következtében, harmaduk tüdőrákban.
 

Fotó: MTI - Botár Gergely

 

Kövessen minket a Facebookon is!