Közélet 2015. február 6. 06:50

Elfogadta a képviselő-testület Félegyháza költségvetését

Képgaléria
Harmincnál több napirendi pontot tárgyaltak meg az idei első, maratonira sikerült testületi ülésen a városatyák február 5-én, csütörtökön. A több mint három és fél óra alatt egyebek mellett öt évre kinevezték Szatmári Andreát a VSZKSZ vezetőjének, döntöttek a Kiskun Múzeum valamint a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ részére egy-egy fő, a polgármesteri hivatalhoz pedig további két fő létszámbővítésről, és a város 2015 évi költségvetését is elfogadta a testület.

5 millió forint jut az idén a főutcán és az ötös főút mentén virágok elhelyezésére továbbá gondozásukra, ugyanekkora összeg a strand régi öltözőinek felújítására, 150 ezer forint támogatás Szász András öt kötetének megjelentetésére… A 2015-ös év önkormányzati gazdálkodását megalapozó költségvetés tervezete az elmúlt napokban számos fórumon, grémium előtt megmérettetett. S bár súlyponti kérdésekben voltak nézetkülönbségek a képviselő-testület tagjai között, abban mindenki egyetértett, egy jó költségvetés készült.

A napirendi pont vitája során Horváth Tamás elmondta, hogy megítélése szerint a költségvetésnek vannak előremutató és fontos elemei, amelyek régóta megoldásra váró problémát orvosolnak. Ezzel együtt a szociális juttatások mértékét növelni javasolja.

– Kompenzálni kell azokat a hiányokat, amelyeket a kormány nem ad meg a félegyházi embereknek, és ezeket a forrásokat minimum a 2014-es szinten kell tartsuk. 70 millió forint önerőt biztosított az önkormányzat ezekhez a szociális támogatásokhoz tavaly, kérem, hogy 2015-ben is tegyük ezt – fogalmazott a képviselő, és arra tett javaslatot, hogy a saját erőforrásokat egészítsék ki erre az összegre. Hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésére, nagycsaládosok támogatására, kedvezményes belépőjegyekre, gyógyszer- és lakástámogatásra, élelmiszer utalványokra a tervezett felett mindösszesen 21,5 millió forint beépítését kérte.  

Kollár László köszönetet mondott, amiért „az egyeztetés módja merőben eltért az előző évek gyakorlatától”, és a Jobbik által megfogalmazott szempontokat is megfontolták az idei költségvetés elkészítése során.

– Nem az önkormányzat, illetve nem a várost vezető frakció felelőssége, hanem kormányzati döntés, de megítélésem szerint egy szociális bomba rejlik abban, hogy év közben átveszi a Kormányhivatal a szociális segélyezési rendszert – jelentette ki a képviselő, hozzátéve: emiatt nem tudja támogatni a költségvetést.

Kapus Krisztián megfogalmazása szerint is „jó a költségvetés többsége”. Jellemzésére azonban az antidemokratikus, pazarló és koncepciótlan szavakat használta, és kérdései többek között az intézményi finanszírozás plusz 84 millió forintos, az innovációs központ bútorbeszerzésére tervezett 500 ezer forintos, a városháza felújítására szánt 15 millió forintos, a VSZKSZ eszközbeszerzésére megjelölt 40 millió forintos, a hivatali informatika fejlesztésére tervezett 10 millió forintos tételekre vonatkozott, illetve szerinte csökkent tömegsport és a civilszervezetek támogatására szánt összeg.

Csányi József polgármester válaszában egyenként kitért a kifogásolt tételekre. Ennek során elmondta, hogy az Innovációs Központ valaha egységes, új bútorzatát az elmúlt négy évben széthordták, az épületben nem állnak rendelkezésre a hasznosításhoz szükséges minimális bútorok sem. A városháza teteje évek óta beázik, a helyzet megoldásához első lépés a bádoglemezek cseréje, mégpedig az Örökségvédelmi Hivatal által is elfogadott módon. A gerendák jelenleg is vízben állnak, ha a munkálatok záros határidőn belül nem kezdődnek meg, a tető bármikor beszakadhat. Az épület második emeletén gerendákkal vannak irodák és folyosórészek alátámasztva. A VSZKSZ-nél hiába van több mint száz munkatárs, gépek nélkül nem tudnak hatékony munkát végezni. „Sarlóval nem fogják tudni levágni a parlagfüvet a városban, fűkaszából pedig összesen kettő van.” – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, az önkormányzat informatika rendszere elavult, nem állnak rendelkezésre jogtiszta szoftverek. „A bútorkeretet sem bőrkanapékra költjük, hanem a munkatársak sokszor méltatlan munkakörülményein szeretnénk enyhíteni” – jelentette ki Csányi József. 

Az összehasonlító adatokat Kisné Drubi Anikó osztályvezetőtől hallhatták a képviselők, aki elmondta, hogy tömegsport támogatására 20 milliót tervezett a költségvetés 2014-ben, most 25,5 millió forint értékben szerepel ez a terület, míg a civilszervezetek támogatása 13,5 millió forint volt tavaly, idén pedig több mint 28 millió forint.

Jankovszki Zoltán a szociális rendszerben történő változás kapcsán arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kormány rendkívül sok mindent tett-tesz annak érdekében, hogy a szociálisan rászorulókat megvédje, és bizonyságul kormányzati intézkedéseket sorolt fel.

Ezt követően Balla László kért szót, és elmondta, hogy az Érdekegyeztető Tanács a 2015. évi költségvetési tervezetet egyhangúan támogatta, ami az elmúlt tíz évben nem fordult elő. Az elmúlt év szeptemberében létrejött Idősügyi Tanács szintén jónak tartotta a költségvetés tervezetét.

Kiemelte, hogy idén sem beruházási, sem működési hitel felvétele nem szerepel a tervek között. Az 1,7 milliárd forintos állami támogatás 469 millió forinttal egészül ki saját bevételekből, ami 72 millióval több, mint az előző évi.

– Miért lenne baj, hogy többet adunk az intézményeinknek? Én erre inkább büszke vagyok! 638 fő dolgozik az intézményeinkben. Hiba volna, hogy a tavalyi gyakorlat szerint (amikor 10 hónapra kaptak Erzsébet-utalványt) idén 12 hónapra adunk? Én erre is büszke vagyok! Intézményi felújításokra, beruházásokra „szórjuk a pénzt”? Szerintem reagálunk a félegyháziak igényére, miszerint kulturált városban szeretnének élni! Ezt tesszük akkor is, amikor a talicska és gereblye mellett gépeket is adunk a VSZKSZ dolgozóinak kezébe, vagy megjavíttatjuk a fél éve használhatatlan rakodógépet…

Dongó József is abból indult ki, hogy a költségvetés alapvetően jó, amit az előző időszak kompromisszumos gazdálkodásának tulajdonít. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben csődközeli helyzetben dolgoztak. Ő a gazdaságfejlesztésre fordított arány 65 százalékát hiányolta elsősorban a költségvetésben. Miután megköszönte azokat a költségvetési elemeket, amelyeket javaslata alapján tartalmaz a tervezet, megfogalmazta módosítási javaslatait: többek között járdafelújításokat, gyalogátkelő helyek létesítését, ivóvíz ellátást jelölt meg.

Gyenes Attila szóvá tette, hogy ezek a javaslatok nem szerepeltek a bizottságok előtt, ezért nem vitatva szükségességüket, szakszerűtlennek nevezte, hogy ilyen ad hoc módon szülessen döntés róluk.

Bense Zoltán kiemelte a költségvetés néhány fontos erényét, például hogy gyakorlatilag minden intézménynek több jut, mint egy évvel ezelőtt, az intézmények tavalyi megtakarításaikat fejlesztésre fordíthatják, lehetőség nyílik parkok fejlesztésére, játszóterek felújítására és újak létrehozására, vízelvezetési problémák megoldására… A korábbinál nagyobb összeg jut a civilek és sport támogatására is, a közmunka program átalakul, és ennek kapcsán bel- és külterületi utak javítása, vízelvezető csatornák tisztítása, járdák építése valósulhat meg. „A költségvetés a város általános tartalékait mintegy 100 millió forinttal növeli,megítélésem szerint stabil és teljesíthető – jelentette ki.

Dongó József és Horváth Tamás módosító javaslatai végül nem kapták meg a képviselők többségének támogatását, de Csányi József polgármester felhívta a képviselő figyelmét az 50 millió forintos pályázati önrész keretre, és ígéretet tett arra, hogy amennyiben lesz pályázati lehetőség, ebből az alapból az általa felvetett fejlesztésekhez is biztosítani tudja az önkormányzat a szükséges önrészt.

Tóth Timea

 

Kövessen minket a Facebookon is!