Helyi hírek 2015. február 8. 15:00 Forrás: Petőfi Népe

Legyen más a szenvedélyed!

Képgaléria
Legyen más a szenvedélyed!
Több száz gyermek részvételével rendezték meg tegnap Kecskeméten, majd Kiskunfélegyházán a Legyen más a szenvedélyed program roadshow-ját. Kecskeméten Talmácsi Gábor motorversenyzőt is láthatták a diákok, akiknek a program arra kívánja felhívni a figyelmét, hogy keressenek maguknak „tiszta szenvedélyt”.



Találj magadnak tiszta szenvedélyt! Ez az üzenete annak az országos roadshow-nak, mely csütörtökön érkezett meg Kecskemétre, majd ment tovább Kiskunfélegyházára.



A Legyen más a szenvedélyed! program útnak indítását egy kutatás előzte meg, mely meglehetősen riasztó képet festett a gyerekek cigaretta-, alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztásáról.

Az elmúlt években 6000 diák körében zajló felmérés rámutat, hogy napjainkban már az 5. osztályosok körében megjelenik a dohányzás, ráadásul a cigarettát kipróbálók aránya évről évre növekszik ebben a korosztályban. Az épphogy felső tagozatosok 5 százaléka már cigarettázott, ez az arány Észak-Magyarországon pedig 8 százalék. A 9. osztályosok 54 százaléka gyújtott már rá, a 11. osztályosok körében pedig már 63 százalékra emelkedik a cigarettát kipróbálók aránya. Az alkoholt kipróbáló gyerekek aránya még ennél is nagyobb. A kérdésekre válaszoló 5. osztályos gyerekek 7 százaléka ivott már alkoholt. Az alkoholt kipróbáló aránya a 7. osztályban már 27 százalékra, 9. osztályban 63 százalékra, 11. osztályban pedig már 73 százalékra emelkedik.

A felmérés eredményei alapján a kábítószerekhez később nyúlnak a gyerekek. A kábítószert kipróbálók aránya 5. és 7. osztályban még elenyésző, viszont a 9. osztályosok 7 százaléka használt már marihuánát. Az arány 11. osztályra eléri a 15 százalékot. Második leggyakrabban használt tudatmódosító szerként az altatók és a nyugtatók szerepelnek, ezek kipróbálási aránya a középiskolások körében 5 százalék. A 11. osztályban 3 százalék az ecstasyt és valamilyen dizájnerdrogot kipróbálók aránya. A kutatás rámutatott arra is, hogy a káros szenvedélyek kialakulásában milyen fontos szerepe van a családnak.

A kutatók különböző szempontok alapján összehasonlították azokat a gyermekeket, akik kipróbáltak már valamilyen drogot azokkal a társaikkal, akik még nem dohányoztak, ittasodtak le, vagy használtak kábítószert. A kapott válaszok szerint a szerhasználók körében kevésbé jellemző a családok összetartása, a családi ünnepek rendszeres megtartása, a családon belüli jó hangulat és az, hogy a család iskolai teljesítményre és egészséges életmódra ösztönzi a gyermeket.

Ezen kíván változtatni a Legyen más a szenvedélyed! projekt. A kecskeméti Rákóczi-iskolában a város nevében dr. Szeberényi Gyula Tamás köszöntötte a résztvevőket. A program előtt tartott sajtótájékoztatón Kiss Norbert sportét felelős helyettes államtitkár rámutatott: az egész kampány arra épül, hogy értelmes életet kell élni. A program abban igyekszik segíteni a diákokat, hogy megtalálják ezt az értelmet. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiában is kiemelt helyen szerepel a gyermek- és ifjúságvédelem.

Garamvölgyi hangsúlyozta: a dizájnerdrogok mára nagy mértékben elterjedtek. Ezekkel a szerekkel az a baj, hogy nem ismerjük az összetételüket, így a hatásaikat sem. Tavalyelőtt 9 fiatal halt meg dizájnerdorgok miatt, 2014-ben már szerencsére nem alakult ilyen drámaian a helyzet. A sport, a művészet, a tudomány és a szerelem – ajánlották mindenkinek tiszta szenvedélyül a sajtótájékoztató résztvevői. Kiss Norbert helyettes államtitkár utóbbiról szólva viccesen megjegyezte: ez nemzetstratégiai feladat is.

A kecskeméti roadshow sztárvendége Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző volt, akinek természetesen a sport, azon belül is a gyorsasági motorozás a szenvedélye. Talmácsi szerint a sport célokat és sikerélményt ad. A mostanában fiatalokat edző világbajnok szerint ha káros szenvedélyei lettek volta, bizonyára nem sikerül elérnie azokat az eredményeket, melyeket kitűzött maga elé. Talmácsi Gábort az iskola sportcsarnokában összegyűlő több száz gyerek kitörő lelkesedéssel fogadta. A program bemutatása után a sport játszotta a főszerepet a Rákócziban. A kecskeméti diákok a projekt csapatával fociztak, melyben pályára lépett Kiss Norbert helyettes államtitkár, DJ Dominique, a rendezvény hangulatfelelőse, valamint jelenlegi sportolók és a KTE szenior játékosai is.
 

A megelőzést az általános iskolában kell kezdeni

- Kiskunfélegyháza nem a legfertőzöttebb terület, de hogy a városunkban jelen van a drog az nem vitás, mint ahogy az sem, hogy komolyan kell ezzel a problémával foglalkozni. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a drogfogyasztás problémája iskolatípusoktól függően más-más mértékben jelentkezik. A prevenciót viszont már az általános iskolákban el kell kezdeni - fogalmazott Rosta Ferenc, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója a Legyen más a szenvedélyed! elnevezésű drogprevenciós délután keretében.

- Hosszú évek pedagógusi tapasztalatai alapján bátran állíthatom, hogy azokban a családokban, ahol kellően figyelnek a gyerekekre, ahol kialakult a szülő és a gyerek között a kölcsönös bizalom kisebb az esélye annak, hogy jelentkezik ez a probléma. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a fiataloknak legyen céljuk, amiért küzdenek, amivel hasznosan lekötik az idejüket. Mert akkor kevésbé hajlanak a drog, vagy más káros szenvedélyek irányába. A Móra Ferenc Gimnáziumban különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekeket összefogjuk, különböző szakkörökben elfoglaljuk. Ezek a foglalkozások nem csak a sikerélmény, hanem a közösséghez tartozás élménye miatt is nagyon fontosak - hangsúlyozta az igazgató.


 

Kövessen minket a Facebookon is!