Helyi hírek 2015. február 7. 17:30 Forrás: egyuttkiskunfelegyhazaert.hu

Félegyházi lett a Societas országos alelnöke

Képgaléria
Félegyházi lett a Societas országos alelnöke
A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom hétvégén rendezett országos tisztújító kongresszusán a kiskunfélegyházi Eszik Bencét választotta alelnökké. A városi önkormányzat Művelődési és Szociális Bizottságának tagját, a helyi közélet aktív résztvevőjét terveiről és célkitűzéseiről kérdeztük.

- Mindenekelőtt arra lennénk kíváncsiak, milyen szervezetnek lettél most az alelnöke?

- Az MSZP társult ifjúsági szervezetének, amely az egyik legdinamikusabban fejlődő nemzedéki kezdeményezés az országban. Több száz településen vagyunk jelen, tagságunk baloldali és nemzeti érzelmű, a helyi és országos közéletben tevékeny, tehetséges fiatalokból kerül ki. Gyökereink pedig egészen a rendszerváltó nemzedék ifjúságáig nyúlnak vissza.

- Milyen szerepet vittél eddig a mozgalomban?

- Szegedi történészhallgatóként megismerkedhettem a helyi szervezettel és egy nagyon jó közösség tagja lehettem. Hazatérve Kiskunfélegyházára, 2011-ben lettem a helyi Societas elnöke, majd 2012-ben a megyei szervezet elnöke is lettem. Büszke vagyok rá, hogy egyre több és egyre tevékenyebb a tagságunk és egyre több településen alakulnak meg újabb helyi szervezeteink.

- Milyen ma fiatalnak lenni Magyarországon?

- Nagyon jól ismerem a helyi és a környékbeli fiatalok életét, problémáit. Mesterházy Attila országjáró roadshowjában bejártam a Dél-Alföldi régió szinte összes települését. Azon túl, hogy fiatalként engem is érint a kortársaim összes problémája, megdöbbentő volt látnom, mennyire magára hagyatottak az itt élők és kilátástalan munkát vállalni és családot alapítani.

- Valóban ilyen sötétnek látod a helyzetet?

- Nem csak én, nagyon sokan mások is. Elsősorban az érintettek. Hiszen a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen nehéz továbbtanulni. Munkát vállalni nem tudnak máshol, mint a mezőgazdaságban, s mostanában már ott sem nagyon. A közmunkából megélni aligha lehet, önerőből fiatal gazdálkodónak lenni, továbbvinni a családi gazdaságokat pedig nagyon nehéz feladat. Az elkeseredettség elégedetlenséget szül. Ennek következménye az idén immár harmadszorra megrendezésre kerülő Éhségmenet is, amelyen már 2013-ban is részt vettem, s jövő hét hétfőn ismét csatlakozom a résztvevőkhöz.

- De csak látsz valamilyen megoldást mindezekre?

- Természetesen igen. De ehhez gyökeres változásra van szükség. Az adománygyűjtő akcióktól kezdve a táboroztatásig nagyon sok eszközzel próbáljuk bevonni ezeket a fiatalokat a munkánkba. Ráadásul a közvélemény előtt is felmutatjuk ezt a problémát. Másokkal szemben ki merjük mondani az igazságot, és van megoldási javaslatunk. A legfontosabb stratégiai cél, a leszakadó vidékek fiatalságának képviseletén túl, hogy megállítsuk folyamatos kivándorlásukat. De mindezekhez, mint mondtam, gyökeres változásra és érdemi, közös cselekvésre van szükség.

- Az új tisztséged miatt reméljük, azért nem távolodsz el nagyon Félegyházától?

- Én az elnökségben is elsősorban azt a vidéki fiatalságot akarom képviselni, amelynek problémáiról eddig beszéltem. Ahogy a kongresszusi beszédemben is elmondtam, számunkra három alapérték a legfontosabb: a szociáldemokrata eszmék hatékony képviselete, az európaiság minden körülmények között való megőrzése és a nemzetpolitikai üzenet, amely a határokon átívelő, egységes, szilárd közösség megteremtését célozza. Országos és helyi szinten egyaránt ezt kell szem előtt tartanunk. Vállalt feladataimat ennek értelmében igyekszem elvégezni!


 

Kövessen minket a Facebookon is!