Helyi hírek 2015. február 8. 12:15 Forrás: baon.hu

Belvízmentesítés: szívattyúznak, medret tisztítanak a csatornáknál

Belvízmentesítés: szívattyúznak, medret tisztítanak a csatornáknál
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) jelentése szerint folyamatosan zajlanak a belvízvédelmi munkák az általuk ellenőrzött területeken. A helyi önkormányzatok is bekapcsolódtak a védekezésbe, Kömpöcön pedig szerdától II. fokúra emelték a belvízvédelmi készültséget.



A belvíz jobb levezethetősége érdekében jelenleg a Dongéri főcsatornán gépi medertisztítási munkát végeznek, a Csukáséri főcsatorna mellékcsatornáiból történő vízátemeléshez mobil szivattyúkat telepítettek, melyek Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését segítik. 

A legfrissebb meteorológiai prognózis szerint a hét végére jelzett csapadék mennyisége kevesebb lesz a vártnál: az igazgatóság működési területén átlagosan napi 1-2 mm, a Tisza-vízgyűjtő délkeleti részén is legfeljebb napi 5 mm. Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága közel 47 ezer hektár, több mint 26 ezer hektár a vetés-szántó. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

- Az ATIVIZIG-nél jelenleg 338 fővel végeznek belvízvédelmi feladatok - mondta el Kádár Mihály, védelemvezető helyettes.

 

Kövessen minket a Facebookon is!