Közélet 2015. február 9. 12:45

Nem értettem egyet az iskolák összevonásával

Képgaléria
Nem értettem egyet az iskolák összevonásával
A városházán február 6-án sajtótájékoztatón mutatták be dr. Kása Zsuzsannát, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ Kiskunfélegyházi Tankerületének új vezetőjét. Az újdonsült igazgató így összegezte legfontosabb feladatát: természetesen meg kell felelnem a tankerületiséget meghatározó jogszabályi előírásoknak, ugyanakkor Kiskunfélegyháza lakosságát, tanulóit és a pedagógus kollégákat kell szolgálnom.

Csányi József polgármester a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a Nemzeti Fórum választási programjában megfogalmazódott, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a város általános iskoláinak, oktatási intézményeinek működtetését átvállalja az önkormányzat. Erre azonban pillanatnyilag nincs jogszabályi lehetőség. Ezért is nevezte örvendetesnek, hogy a tankerület élére Kása Zsuzsanna került. A változás ugyanis biztosítékot jelent arra, hogy az elkövetkezendő időszakban a tankerület és a város között jó kapcsolat alakulhat ki.

- A tankerületiségben van egy kis anomália. Az az elképzelés, amit mi szeretnénk, ütközik a jogszabályi halmazzal. A tankerületiség olyan központosított tanügy-igazgatási rendszert jelent, amit ügyesen egyensúlyba kell hozni a város érdekeivel. Ez lesz a következő időszak nagy kihívása számomra – mondta el az üggyel kapcsolatosan Kása Zsuzsanna.

Amikor az iskolák összevonásáról, illetve különválásáról faggatták - a következőket válaszolta az igazgató asszony. Amikor korábban osztályvezető voltam, nem tudtam egyetérteni az általános- és középiskolák integrációjával. Most is úgy gondolom, hogy ez a szerkezeti átalakítás nem jelentett megtakarítást, sőt többlet költségekkel terhelte a büdzsét. Ami megtakarítás volt, az abból eredt, hogy a pedagógusok kötelező óraszámát 20-ról 22-re emelték. Ennek köszönhetően kellett csaknem 10 százalékkal csökkenteni a létszámot. Minden iskolának volt egy pedagógiai értékeket tisztelő, hagyományos, saját intézményére koncentráló oktató-, nevelő tevékenysége, amely az összevonással csorbult.

A kérdésre, hogy miként értékeli a Platán iskola önállósodási törekvését, a következőt válaszolta Kása Zsuzsanna: pillanatnyilag a Dózsa iskola önállóvá válásának eljárásai fejeződtek be. A Platán iskola kezdeményezéséről egyelőre nincs hivatalos értesülésem. Hallottam már róla, de ez nem tekinthető hivatalosnak. Amennyiben hozzám kerül az ügy, természetesen dolgom lesz vele. A mi feladatunk az eljárás során az, hogy a kérést továbbítsuk a megye, illetve az országos központ felé, a végső döntés ugyanis az ő kezükben lesz. Az viszont a mi feladatunk és felelősségünk lesz, hogy a szülői, pedagógusi véleményeket megalapozottan alátámasszuk.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!