Kitekintő 2015. február 9. 14:20 Forrás: Horváth Lilla - vg.hu

Megújult a Barátság I. kőolajvezeték

Megújult a Barátság I. kőolajvezeték
Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök felavatta a felújított és kibővített kapacitású Barátság I. kőolajvezetéket, a szlovákiai Tupán. A beruházás mintegy 20 milliárd forintba került. Mostantól, szükséghelyzet esetén a teljes magyar és szlovák olajigény kielégíthető a Földközi-tenger felől.



A beruházás 20 milliárd forintba került, a költségeket a Mol Nyrt. és a szlovákiai Transpetrol társaság állta. A munka a szlovákiai Ipolyság és a magyarországi Százhalombatta között folyt. Mivel a cső éves kapacitása 3,5 millió tonnáról 6 millió tonnára nőtt, lehetővé vált, hogy a Mol csoporthoz tartozó pozsonyi finomító teljes egészében az Adria vezetéken keresztül és Magyarországon át érkező olajat használjon.

További lehetőség, hogy az orosz eladók a Barátság I-en és szintén Magyarországon át kőolajat juttassanak Szerbiába és a délszláv térségbe. Ez annak köszönhető, hogy a vezetéken két irányba lehet szállítani az olajat. A felújítás 10 hónapja alatt korszerűsítéseket hajtottak végre az Adria vezeték magyarországi szakaszán és a hozzá tartozó létesítményeken is. Az Adria kapacitását egyúttal évi 10 millió tonnáról évi 14 millió tonnára emelték.

„Ez azt jelenti, hogy Magyarország és Szlovákia teljes olajellátása megoldható a Földközi tenger felől. Más szóval: ha esik, ha fúj, e két országban mindid lesz olaj, sőt, a csehországi finomítók ellátásbiztonsága is javul” – jelentette ki Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy szerencsés lenne, ha az Adria horvátországi szakaszán is sor kerülne a szükséges fejlesztésekre. Az új Barátság I. vezetéket Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök avatta fel. A csövet már feltöltötték olajjal, ma a hivatalos próbaüzem indul, de ez gyakorlatilag már kereskedelmi célú szállításnak is minősül. (Szemben a már tavaly felavatott, de máig üzembe nem helyezett, magyar-szlovák összekötő gázvezetékkel.)

Robert Fico kiemelte, hogy a beruházás észak-déli olajösszeköttetést jelent olyan időkben, amikor a meglévő kelet-nyugati irányú szállításokat észak-déliekre kell cserélni. Mivel a felújított vezetéken két irányba lehet szállítani, ez új tranzitlehetőséget is jelent Szlovákia számára.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy amikor a felújítás elindult, még nem lehetett látni, hogy az orosz-ukrán konfliktus felülírja az eseményeket, és szükségessé teheti az Adria felőli szállítást is. A konfliktus kapcsán leszögezte, hogy Magyarország sziklaszilárd álláspontja az, hogy nem akarunk háborút, békét akarunk. Kitért arra is, hogy azok az országok lemaradnak a versenyben, amelyek kormányai nem tudnak az iparuk számára olcsó energiát biztosítani. Márpedig Európa egyelőre a rajtvonalnál áll, vitatkozik, ahelyett, hogy lépne.

 

Kövessen minket a Facebookon is!