Kitekintő 2015. február 10. 17:45

Többszörös a túljelentkezés a duális képzésre a Kecskeméti Főiskola partnercégeinél

Többszörös a túljelentkezés a duális képzésre a Kecskeméti Főiskola partnercégeinél
Idén is többszörös a túljelentkezés a Kecskeméti Főiskola duális partnercégeihez, jóllehet végleges adat még nincs, mert egyes cégeknél még nem zárult le a jelentkezés. A GAMF karral együttműködő partnereknél az eddigi adatok szerint 69 helyre 564-en szeretnének bekerülni, vagyis több mint nyolcszoros a túljelentkezés, míg a Kertészeti Főiskolai Kar esetében 16 helyre eddig 38 jelentkező van.


A Kecskeméti Főiskola német modell alapján 2012-ben kezdte el a duális képzést járműmérnöki szakon két jelentős járműipari céggel karöltve. Jelenleg három évfolyamon 20 partnervállalatnál 121 hallgató vesz részt duális képzésben a járműmérnök szak mellett gépészmérnök és műszaki menedzser szakokon. 2015 szeptemberétől ismét bővül a duális képzés a Kecskeméti Főiskolán, immár 29 cég kíván hallgatókat fogadni a főiskolával együttműködve, és a műszaki terület mellett most már a mérnökinformatikus és a kertészmérnök szakok is indulnak duális formában.

A képzéstípusban rejlő kedvező lehetőségeket nemcsak a nagyvállalatok ismerték fel. Kecskeméti Főiskola partnerei közül 13 minősül nagyvállalkozásnak, a multinacionális cégek, mint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vagy a Guardian Orosháza Kft. mellett azonban olyan 100 %-ban magyar tulajdonú nagyvállalkozások is megtalálhatók a partnerek között, mint a Fémalk vagy az Univer. Szintén 13 cég szerepel a kis- és középvállalkozások listáján, amelyek közül nem egy 20-nál kevesebb munkavállalót foglalkoztat, és van két egyéni vállalkozó partnere is a főiskolának. Százalékosan kifejezve 44,8 % a nagyvállalatok, 51,7 % pedig a kis- és középvállalkozók, valamint egyéni vállalkozók aránya. A maradék 3,5 % a Magyar Nemzeti Bank szerepvállalását jelzi a gépészmérnök szak gazdasági gépészmérnök szakirányán, amely egyedülálló a magyar felsőoktatásban.

A Kecskeméti Főiskola partnercégeinek többsége már az ősz folyamán megkezdte az előzetes toborzást, hogy a Duális Képzési Tanács jóváhagyása után – amely megtörtént 2015. január 26-án – azonnal megkezdhessék a kiválasztásokat. A modell egyik eleme ugyanis az, hogy a leendő duális hallgatóknak két feltételnek kell megfelelniük: sikeresen kell szerepelniük egy adott cég kiválasztásán és természetesen a központi felvételi eljárásban a megfelelő pontszám elérésével be kell jutniuk a Kecskeméti Főiskola megfelelő szakára. A jogszabályok szerint a cégeknek legkésőbb a felvételi eljárás sorrend-módosítási határidejéig kell értesíteniük a jelentkezőket a kiválasztásról vagy az elutasításról. A Kecskeméti Főiskola partnercégeinek többségénél már folyamatban van a kiválasztás, mert a jelentkezőket még a február 15-ei felvételi jelentkezési határidő előtt szeretnék tájékoztatni az eredményről. Csak néhány cég folytatja még a toborzást.

A jelentős túljelentkezés azt jelzi, hogy a felvételizők felmérték a képzés szakmai és anyagi előnyeit, amiről a Kecskeméti Főiskola duális hallgatóinak már kézzel fogható tapasztalataik vannak. A duális formában tanulók a főiskolán a nem duális hallgatókhoz hasonlóan teljesítik az adott alapszak követelményeit, a cégnél eltöltött időszakok alatt pedig plusz tudásra és tapasztalatra tesznek szert a legjobb gyakorlati szakemberektől és bepillantást nyernek egy vállalat működésébe.

A modell fontos eleme, hogy a hallgatók munkaszerződéssel egész évben havi juttatást kapnak a cégektől, ami a főiskolai szorgalmi időszak alatt is jár. Ennek minimális összegét törvény szabja meg, ami heti szinten a bruttó minimálbér 15 %-a, vagyis havi szinten több mint a bruttó minimálbér 60 %-a jelenleg adó- és járulékmentesen, de egyes cégek további juttatásokat is biztosítanak. Nappali tagozatos főiskolásként pedig a duális hallgatók tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást is kaphatnak, így lehetséges bevételeik jóval meghaladhatják a minimálbért.

A Kecskeméti Főiskolán egy év múlva végeznek az első duális hallgatók. Többük számára már körvonalazódik, hogy a mesterképzésben szeretnék folytatni tanulmányaikat.

 

Kövessen minket a Facebookon is!