Helyi hírek 2015. február 11. 08:25 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új tűzoltóautók és személyzet Bács megyében

Új tűzoltóautók és személyzet Bács megyében
Ünnepséget tartottak február 6-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán. Az eseményen nyolcvankét hallgató tett tiszthelyettesi esküt, akik sikeresen elvégezték az új típusú tűzoltószakképzés második modulját.



Bács-Kiskun megyében nyolc frissen végzett tűzoltó kezdi meg hivatásos pályáját, négyen a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, négyen pedig a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot. Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az eskütételt követően hét új tűzoltógépjárművet adott át, melyből egy a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési beavatkozásait teszi hatékonyabbá a jövőben.

A gépjárműfecskendő személyek, beépített és málházott szakfelszerelések, oltó és segédanyagok szállítására alkalmas tűzoltó tehergépjármű, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok végrehajtására. Az új gépjárműfecskendő a bajai tűzoltóság általános beavatkozó járműve lesz, mind tűzoltási, mind műszaki mentési szempontból. Ez a gépjárműfecskendő önmagában is képes beavatkozni, vízszállító járművel komolyabb, összetettebb feladatokat is ellát.

A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez tartozó húsz település megközelítőleg hetvenötezer lakosának mentő tűzvédelmi biztonságát növeli a jármű üzembe helyezése. Az új technika kifejlesztése a felhasználói igények és a korábbi évek tapasztalatainak figyelembevételével történt. A jármű technikailag előrelépést jelent, alacsony súlypontjából fakadóan stabilabb az elődeihez viszonyítva. A tűzoltógépjármű 5+1 fő tűzoltót szállít az egyéni védőeszközökkel, védőruházattal, felszerelésekkel és vízzel együtt.

A technika iránt érdeklődőknek néhány érdekes adat az új járműről. Az AQUADUX-X 3000 típusú gépjárműfecskendő teljesítménye 217kW, maximális sebesség: 90 km/h, össztömege 16 tonna, szivattyú teljesítménye 2400 liter/perc, szivattyú maximális nyomása 60 bar. A gépjármű háromezer liter vizet képes szállítani egyszerre és 22 tömlő van elhelyezve a málhájában. Felszereltségéhez tartozik még motoros láncfűrész, emelőpárna, hordágy, hab- vízágyú, sugárcsövek, porral oltó, puttonyfecskendő, kihúzós létra, dugólétra, bontóbalta, Force balta, valamint szerszámosláda szerszámokkal.
 

A tűzoltóeszközök fejlesztése folyamatos a megyében:

2012.

- Heros Aquarius-X 7000 vízszállító jármű – Kecskemét Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
- AQUADUX 2000 gépjárműfecskendő – Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 

2013.

- AQUADUX-X 2000 gépjárműfecskendő – Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 

2014.

- AQUADUX-X 3000 gépjárműfecskendő – Kecskemét Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
- KML-ADR gépjármű - Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Kövessen minket a Facebookon is!