Közélet 2015. február 11. 20:00

A szülők együttműködése nélkül nem megy

Képgaléria
A szülők együttműködése nélkül nem megy
A szülők bevonása, interaktív tájékoztató előadások megtartása, pontos helyzetfelmérés. Ezek lennének a legfontosabb megoldandó feladatok a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, megakadályozásában – fogalmazták meg a drogprevenciós kerekasztal résztvevői február 10-én a városházán összehívott megbeszélésen.

A középiskolák, az önkormányzat, a járási hivatal és a rendőrség képviselői, szakemberei elsőként Timafalvi László beszámolóját hallgatták meg a fiatalok drogfogyasztásával kapcsolatos rendőrségi tapasztalatokról. A kapitányság vezetője elmondta, hogy Félegyházán nem kritikus a helyzet, de tény, hogy egyre több fiatal fordul a tudatmódosító szerekhez, és megjelentek az értékesítők is a városban, az iskolák környékén. A rend őreinek megelőző munkáját nehezíti az a helyzet, hogy a hagyományos kábítószerek mellet új, úgynevezett pszichoaktív szerek is megjelentek. Ezek összetételét a hagyományos vizsgálati módszerekkel nem tudják ellenőrizni, ugyanakkor tartásuk nem bűncselekmény, csupán terjesztőiket lehet felelősségre vonni.

A fórum résztvevői azt szorgalmazták, hogy az iskolák környékén, sőt az intézményekben, illetve a kollégiumi épületekben is legyen gyakoribb rendőri jelenlét. Véleményük szerint ugyanis ez visszatartó erőt jelenthet. A felvilágosító jellegű előadások gyakoribb megtartását is többen szorgalmazták. Abban is egyetértettek, hogy ne hagyományos előadások, filmvetítések legyenek, hiszen ezek hatékonysága az eddigi tapasztalatok szerint minimális. Interaktív foglalkozásokon, olyan volt kábítószeresek bevonásával, akik sikerrel kerekedtek felül szenvedélybetegségükön, sokkal eredményesebben lehetne felhívni a szülők és gyerekek figyelmét a veszélyekre.

Abban mindenki egyetértett, hogy a fiatalok felvilágosítása mellett, a szülők együttműködésének elérése a legfontosabb feladat. E nélkül semmit nem érnek a megelőzési törekvések.

A tanácskozás összefoglalójaként Csányi József polgármester elmondta: az önkormányzat anyagiakkal is hajlandó támogatni azokat az előadásokat, amelyek a gyerekeknek és szüleiknek szólnak, és hatékonyan segíthetik a drogozás megelőzését. Meggyőződése szerint ezt a vonzáskörzet településeinek önkormányzatai is támogatnák. Feladatként határozta meg azt, hogy elkészüljön az a kérdőív, amelynek - anonim módon történő – kiállításával a szakemberek reális képet kaphatnak a fiatalok drogfogyasztási szokásairól. Ebben kérte a kerekasztal résztvevőinek segítségét azzal, hogy márciusban ismét jöjjön össze a tanácskozás, és akkor már konkrétabb cselekvési programot lehessen megfogalmazni.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!