Helyi hírek 2015. február 12. 11:00

Minden diák jusson el a múzeumba!

Minden diák jusson el a múzeumba!
2014-ben egy régész-történésszel, idén március 1-jétől pedig egy múzeumpedagógussal bővül a félegyházi Kiskun Múzeum személyi állománya. Mészáros Márta igazgatót arról kérdeztük, milyen változást hoz ez az intézmény szakmai munkájában, és milyen új lehetőségeket a város életében.




- Tavaly Knipl Istvánnal 9 főre bővült a múzeum állománya. Új munkatársunk évközben környezetrégészetből megszerezte a doktori fokozatát. Tevékenysége intézményünk tudományos munkájára és megítélésére egyaránt serkentőleg hatott. A képviselő-testület jóváhagyásával idén március 1-jével tovább bővül a létszámunk egy múzeumpedagógussal. Ezzel úgy gondolom teljes lesz a stáb.

- Mi lesz az új munkatárs feladata?

- Van egy álmom: minden tanévben legalább egyszer minden félegyházi diák jusson el a múzeumba. Bízom benne, hogy új munkatársunk segítségével ezt sikerül elérni. Jelenleg is van egy múzeumpedagógiai programunk, amelynek keretében a térség nevelési-oktatási intézményeinek - óvodáktól az általános iskolákon át a középiskoláig - gazdag tematikát kínálunk a tananyag kiegészítéseként. Reményeim szerint ez a kezdeményezés kap új lendületet, és még gazdagabb tartalommal telik meg a jövőben.

- Milyen témákban ajánlana múzeumi órát a különböző korosztályoknak?

- Már az óvodások is rengeteg ismeretanyaggal és élménnyel gazdagodhatnak múzeumi sétáinkon, az évszakokhoz, ünnepekhez, vagy akár a mesterségekhez kapcsolódó interaktív foglalkozásokon, vagy éppen a szabadtéri népi játékokkal ismerkedve. Általános iskolásoknak többek között az irodalomhoz, ezen belül Móra Ferenchez kötődően, valamint városismereti témákban kínálunk gazdag programot, feltárva Félegyháza műemlékeit, építészeti különlegességeit. Meg tudjuk tölteni tartalommal a történelem, irodalom, művészeti órákat. Gyakorlatilag minden korszakhoz tudunk helyismereti, helytörténeti érdekességeket kínálni. Az irodalom órákhoz kötődően erősíthetjük a Petőfi és Móra kultuszt, de az intézmények egyedi arculatát, irányultságát is figyelembe tudjuk venni. Mindehhez eddig is adott volt a lehetőség, de hiányzott az a személy, aki az egészet szervezi, kézben tartja. Nagy reményeket fűzünk a múzeumpedagógiai tevékenység erősítéséhez. Terveink szerint ez lesz az év egyik fő irányvonala a Kiskun Múzeumban.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!