Helyi hírek 2015. február 12. 16:00

A hűségre nincs jel

Képgaléria
A hűségre nincs jel
A világ számos országában, köztük Magyarországon is ezen a héten tartják a Házasság hetét. A kezdeményezés célja, hogy ebben az időszakban koncentráltan felhívják a társadalom figyelmét a házasság, a család értékeire. Kiskunfélegyházán ez alkalomból a Sarlós Boldogasszony és a Szent István Egyházközség február kilencedike és március hetedike között „Az elkötelezett szerelem ünnepe” címmel indított rendezvénysorozatot. Szerdán a művelődési központban Forgács János és Zsuzsanna család- és párterapeuták tartottak előadást Házasság-szövetség címmel.

Ha már házasság, akkor természetesnek tűnik, hogy szövetség is. Miért érdemes és fontos mégis erről beszélni? – kérdeztük Forgács Jánostól.

- Komoly probléma az, hogy a házasságokból ma már több bomlik fel, mint amennyi megköttetik. Nagyon fontos feladat az, hogy akik nemcsak élettársi kapcsolatot vállalnak, hanem arra adják a fejüket, hogy összeházasodnak, azokat megerősítsük identitásukban. Abban, hogy a házasság szövetség egymással és az Istennel is.

- Említette a válások magas számát. A házasság gondolatát erősítő előadásokat, felvilágosításokat nem kellene már a jegyesség időszaka előtt megkezdeni?

- De igen. Nagyon nagy szükség lenne erre már iskolai keretek között, valamint plébániai foglalkozásokon is. Vannak plébániák, ahol komoly képzésben vesznek részt a fiatalok, ez azonban még nem nevezhető általánosnak. Gondoljunk bele. Ahhoz, hogy az ember egy szakmát megtanuljon, legalább három éves képzésen kell részt vennie. Egy életpályára, a házasságra való felkészüléshez bizony kevés néhány foglalkozás.

- Bizonyára nem csak ebben az időszakban tartanak a témában előadásokat. Mi az, ami legjobban érdekli a hallgatóságot?

- A feleségemmel, Zsuzsannával szoktunk jegyeseket is oktatni. Ez úgy történik, hogy összegyűlik egy tucat fiatal, mi pedig mesélünk arról, amit megéltünk. Van miről szólni, hiszen több mint negyven éve élünk házasságban, több gyermeket neveltünk. Őszintén feltárjuk a saját kapcsolatunkat, a szerelmünket és a gyerekek nevelésével kapcsolatos érzelmeinket, gondolatainkat. Ez mindig leköti a foglalkozások résztvevőit, és sok kérdést is megfogalmaznak felénk.

- Melyek azok a tulajdonságok és készségek, amit leginkább erősíteni szeretnének a házasságra készülőkben?

- A hűség az egyik legfontosabb dolog. Ez egy fogalom és életérzés, aminek a fontossága nagyon nincs helyén a közgondolkodásban. Hogy miért mondom ezt? Megvilágítom egy példával. Család- és párterápiát is folytatunk. Az egyik alkalommal egy süketnéma pár jött el hozzánk, a kommunikációban jeltolmács segített. Én többek között azt kérdeztem tőlük, hogy a hűséggel miként állnak? Ekkor a tolmács rám szólt: ácsi! A hűségre nincs jel. Ez mutatja, hogy bármennyire is fontosnak tartjuk a hűséget, nem mindenki így gondolkodik.

A Házasság hete rendezvénysorozat Kiskunfélegyházán február 13-án, 17 órakor a Hősök parkjából induló „Séta a házasságért és családért” eseménnyel folytatódik. A sétát a Béke téren közös énekléssel zárják a résztvevők.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!