Közélet 2015. február 13. 08:25 Forrás: NAV

Az szja-bevallás elkészítéséhez szükséges igazolások

Az szja-bevallás elkészítéséhez szükséges igazolások
A magánszemélyeknek ahhoz, hogy személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségüknek maradéktalanul eleget tehessenek, jövedelmeikről, ellátásaikról igazolást kell kapniuk a kifizetőktől.







A kifizető és a munkáltató olyan bizonylatot köteles kiállítani és a kifizetéskor átadni, amelyből kitűnik a magánszemély bevételének teljes összege és jogcíme. A kifizetőnek és a munkáltatónak ezen túlmenően az elszámolási évet követő év január 31. napjáig (2015-ben február 2-áig) összesített igazolást is ki kellett állítania - áll a NAV közleményében.

Amennyiben a magánszemély nyugdíjba megy, vagy munkaviszonya év közben szűnik meg, akkor a munkáltató az igazolást a munkaviszony megszűnésének időpontjában köteles a magánszemélynek kiadni. A magánszemély halála esetén a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának, vagy örökösének kell kiadni az igazolást. A társadalombiztosítási szervnek is igazolást kellett kiadnia, legkésőbb az adóévet követő év január 31. napjáig (2015-ben február 2-áig) az általa kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetett összegéről és a levont adóelőlegről.

Amennyiben a magánszemély 2014-ben kifizetőtől, munkáltatótól bevételt szerzett, a kiállított igazolásban szerepeltetett adatokból megállapítható, hogy a kifizetett összeg adóköteles-e. Ha a magánszemély mégsem tudja egyértelműen megállapítani, hogy jövedelmét be kell-e vallani, tájékoztatást kérhet telefonon, a NAV Általános Tájékoztatási vonalán a 06 40 42-42-42 telefonszámon, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.


 

Kövessen minket a Facebookon is!