Helyi hírek 2015. február 14. 11:45 Forrás: Petőfi Népe

Panaszok az orvosi ügyeletre

Panaszok az orvosi ügyeletre
A folyamatos lakossági bejelentések miatt hívta össze az érintett települések vezetőit és a szolgáltatás képviselőjét Csányi József, Félegyháza polgármestere. A napokban ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást keressenek a panaszokra.






A háziorvosi ügyeletet tavaly márciusban költöztették át a városi kórházból a főutcára, a volt kommendáns hivatal épületébe, a jobb ellátás reményében. Ám úgy tűnik, a betegek továbbra is elégedetlenek a szolgáltatás színvonalával. A tanácskozáson elhangzott többek között, hogy nehéz parkolni az épület közelében, és sokaknak jelentett gondot az ügyeletre való bejutás, mert hiába csengettek, sőt az akadálymentesítést is hiányolták. Mint kiderült ezeket a problémákat időközben már orvosolták. Ugyanakkor a bugacpusztaházi polgármester arról számolt be, hogy az emberek inkább egyenesen Kecskemétre mennek, mert Félegyházáról úgy is oda küldik vizsgálatokra őket.

Az egyik városatya pedig arra panaszkodott, hogy az orvostól nem kaptak gyógyszert az éjszakai ellátáskor, ám Félegyházán 22 óra után nincs ügyeletes patika, ezért kénytelenek voltak Kecskemétre utazni az orvosságért. Ezért a gyógyszerészeti ügyeleti ellátás orvoslására a polgármester egyeztető fórumra hívja a város gyógyszerészeit. A tanácskozáson az is kiderült, hogy a felmerült problémák miatt tavaly ősszel egy orvostól már megvált a szolgáltató, egy másikat pedig figyelmezettek ellátási kötelezettségére. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy az orvoshiány miatt nem könnyű ügyeletes orvost találni. Kiskunfélegyháza még így is szerencsés helyzetben van, mert a törvényben előírt egy helyett két ügyeletes - egy felnőtt és egy gyermekorvos - teljesít szolgálatot. Ha létszámot emelnének, az havonta csaknem egymillió forint pluszköltséget jelentene a városnak.
 

Negyvenezer ember ügyeleti ellátását biztosítják

Az éjszakai, hétvégi és ünnepnapokon történő háziorvosi ügyeletet közel tíz éve az Emergency Serivce Kft. látja el a kiskunfélegyházi járásban. Csaknem 40 ezer ember gyógyítása tartozik hozzájuk. Az ügyeleten a félegyházi betegeken túl Pálmonosotora, Petőfiszállás, Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, és Kunszállás lakosságát fogadják. Az ügyeletes orvosokat éves szinten 1100 helyszíni ellátáshoz hívják és 5600 beteget látnak el az ügyeleten. Ebből 2300 a gyermek. Meglehetősen gyakori, hogy a mentők helyett kell kivonulniuk, de ez nem egyedi, hanem országos jelenség.


 

Kövessen minket a Facebookon is!