Kitekintő 2015. február 14. 12:40 Forrás: baon.hu - Miklay Jenő

Zöldítéshez kötött pénzek

Zöldítéshez kötött pénzek
A 2015-ös év elejétől zöldíteni kell szántóföldjeiket a gazdáknak ahhoz, hogy megkapják a területalapú támogatás teljes összegét.

A közös agrárpolitika új rendelkezésével összhangban az összes évi földalapú támogatás 30 százalékát kötötte a kormány az úgynevezett zöldítéshez. A 15 hektárnál nagyobb összefüggő földterületek 5 százalékát kell kivonniuk az intenzív termesztésből és úgynevezett ökológiai jelentőségű területté kell alakítaniuk.


Tavaly sikerült a gazdáknak kilobbizniuk az agrártárcánál azt, hogy zöldfelületnek minősítsék a szántóföldeket övező, régen meglévő erdősávokat, berkeket. Azzal most sok gazda egyből teljesítette a követelményt, hiszen a nagyobb szántóterületekhez többnyire kapcsolódnak vékony erdősávok, fasorok. Azok feje fő inkább, akik földje körül hiányoznak a fák, hiszen az agrártámogatások májusi igénylésekor már jelölniük kell szántóik térképén az ökológiai területeket.

Erdősáv telepítésére nyilván nincs elég idő, de nem is követeli meg azt a jogszabály. Kiváltható a fa egyebek közt lucernával vagy ugarolással, de azok súlyozási tényezője az ugarhoz képest kisebb, mint 1. Ezért a birtokméret 5 százalékánál nagyobb területet kell adni a lucernának. A 10-15 hektáros földek tulajdonosainak kevesebb a gondjuk. Rájuk csak a „szimpla” zöldítés vonatkozik és azt teljesíteni tudják például ugarral, lucernával, másodtelepítésű zöldtrágyának használt növénnyel. (A gyepet, kaszálót nem lehet itt figyelembe venni, mivel az nem szántó művelési ág.) A 15 hektár feletti szántók tulajdonosainak a zöldítés mellett az úgynevezett terménydiverzifikációt is tervezniük kell.

Ez azt jelenti a 10 hektár alatti szántóterülettel rendelkezőknek, hogy elegendő 1 növénykultúrát, míg 10 hektár fölött legalább két különböző növénykultúrát kell termeszteni, 30 hektár feletti szántóterületen pedig legalább három féle növényt. Fontos követelmény, hogy a legnagyobb területen termesztett növénykultúra a szántóterület legfeljebb 75 százalékát foglalhatja el, míg három növény esetén a két legnagyobb területen termesztett növénykultúra együttesen nem teheti ki a szántóterület több mint 95 százalékát.

Gazdakörökből szerzett információk szerint az érintett földművelők zökkenők nélkül oldják meg a feladatot. Mondják, sok segítséget kapnak hozzá Bács-Kiskun, Pest megyében az agrárkamarák szakembereitől, mindamellett az agrártárca zöldítési kézikönyvvel is ellátja a gazdákat.

- A zöldítés nem újdonság, az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevők már régen alkalmazzák. Az agrárium támogatási rendszerének ez az új eleme elismerésre méltó, hiszen a termőföldek gyógyítását, a tájra jellemző flóra és fauna megóvására sarkallja a földművelőket - összegezte zöldítés jelentőségét Szilvási-Hazag Imre, kerekegyházi mezőgazdasági szaktanácsadó.
 

Újdonság még a szántóföldi zöldségtermesztés elősegítése

Az új agrártámogatási rendszerben újdonság még a szántóföldi zöldségtermesztés elősegítése. Azon belül a Duna-Tisza közén főleg a jól gépesíthető paradicsom, csemegekukorica, zöldborsó előtt mutatkoznak piaci távlatok. Az itteni feldolgozó cégek ugyanis arra törekednek, hogy helyi nyersanyagokkal váltsák ki az eddig messziről fuvarozott terményeket. A szántóföldi zöldségtermesztésre hektáronként 440, a gyümölcsösre 600 euró körüli termeléshez kötött támogatást szánnak 2015-2020 között. A szántók területalapú támogatása ettől az évtől 145 euró hektáronként, ahhoz jön további 81 euró a zöldítésre, a kettő együtt jelenleg 68 ezer forint körüli összeg.


Fotó: agrotrend.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!