Közélet 2015. február 14. 16:15

Gyermekek rajzolták meg a világ legkedvesebb orvosait

Gyermekek rajzolták meg a világ legkedvesebb orvosait
Február 12-én lezárult az Astellas Pharma, a Móra Könyvkiadó, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség közös gondozásában 2014 őszén immár harmadik alkalommal meghirdetett Astellas Gyermekrajz Pályázat, amely ezúttal is kiváló hazai gyermekorvosaink áldozatkész munkájára, hivatásszeretetére, valamint a jó orvos-beteg kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet.


Az idei nemes versengés minden eddiginél sikeresebbnek bizonyult, hiszen a szervezőkhöz a tavalyi 335 alkotáshoz képest, már kétezernél is több pályamű érkezett be. „A pályaművek darabszáma még mindig növekedhet, mivel a tegnap éjfélig postára adott rajzok várhatóan ma, illetve hétfőn érnek csak célba. Óriási öröm és meglepetés, hogy idén ilyen sok gyermek érezte fontosnak megmutatni, miért az övé a világ legkedvesebb orvosa.

A rajzok mellett idén is sok tanulságos, olykor megható történet érkezett, amelyek arról tanúskodnak, hogy a hazai gyermekek egészsége kiváló emberek és nagyszerű szakemberek kezében van. A hazai gyermekorvos-társadalom átlagéletkora sajnálatos módon rendkívül magas, a nagy tapasztalatú, a gyermekeket elhivatottan szerető doktor bácsikra és doktor nénikre óriási szükség van. Őszintén bízunk benne, hogy a gyermeki köszönet nekik és minden leendő gyermekorvosnak erőt és biztatást ad” - nyilatkozta Morva Gábor pályázati programvezető. Az idei internetes szavazás a rekord mennyiségű rajz feldolgozását követően, várhatóan még a jövő hétvége előtt elindul.

Az internetes szavazáson az egyes korosztályokban (5-6 éves, 7-9 éves, 10-12 éves) legtöbb voksot kapó rajzok alkotói a pályázat közönségdíját kapják. A pályázat zsűrije a beérkezett alkotásokat a közönségszavazás eredményétől függetlenül, azzal párhuzamosan értékeli és önálló rangsort állít fel. Ennek eredményeként mindhárom korcsoportban dobogósokat és nyertest hirdet. Az idei pályázat a rajzoló gyermekeket segítő, támogató iskolákat és pedagógusokat is igyekezett motiválni. A Móra Könyvkiadó nagylelkű felajánlásának köszönhetően az az iskola, ahonnan a 2014-es Astellas Gyermekrajz Pályázatra a legtöbb érvényes nevezés érkezett, egy 140.000 forint értékű könyvcsomagot vehet majd át.

Az Astellas Gyermekrajz Pályázat idei zsűrijének tagjai: Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, Bartos Erika meseíró és -rajzoló, Varga Edit, televíziós műsorvezető, Dr. Hauser Péter gyermekonkológus szakorvos, Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle szerkesztőbizottsági elnöke, Urbán Szabó Krisztina, a Heim Pál Gyermekkórház Mentálhigiénés Központjának gyermekpszichológusa, valamint a számos hazai gyermekkönyv illusztrátoraként ismert Kalmár István.

 

Kövessen minket a Facebookon is!