Kitekintő 2015. február 15. 09:00 Forrás: Zsaru Magazin - Végh Attila

Határőr a fellegekben

Képgaléria
Határőr a fellegekben
A Bácska Helikopterbázisról tavaly Szeptembertől szállnak fel azok a helikopterek, melyek a levegőből őrzik a szerb- magyar határt. határsértők százainak elfogásához nyújtottak segítséget időt és energiát spórolva a határrendészeknek.









Február 3-án reggel utolsó bevetésére indul a Rómeó 355 hívónevű Airbus-Eurocopter AS355 helikopter a bácsbokodi légibázisról. Szélcsend, az ég tiszta - kiváló repülőidő. A személyzet előkészíti a gépet, a protokoll szerint jelenteti a bevetést, az útirányt, a személyzet adatait a Budapest Repüléstájékoztató Körzet irányítójának.

- Csak ennek a helikopternek az utolsó útja, hiszen a tavaly szeptemberben, uniós támogatással épült Bácska bázisnak legalább tíz évig kell üzemelnie a schengeni határt jelentő szakaszon. Bérelt gép, a szerződése lejárt, helyét majd a rendőrség saját helikopterei veszik át. Nemrég született megállapodás új gépek beszerzésére. Öt hónap alatt a megyénként közel 250 repülési óra eredményei igazolták, ezen a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szakaszon létjogosultsága van a légi ellenőrzésnek - tájékoztat Gyenei Zoltán alezredes, a Készenléti Rendőrség főpilótája.

Felbőgnek a hajtóművek, bevetésre indul a Rómeó 355-ös. Nem sokáig kell várni az első találatra, tíz perc múlva Tompa felett észlelnek két alakot, éppen akkor lépték át Magyarország határát a tilosban. A helikopter ráfordul a határsértőkre, jelzi az eseményt a földi egységnek, majd leszáll a két migráns közelében. A határsértők megindulnak a helikopter felé. Kovács László alezredes, másodpilóta a kezével jelez nekik, maradjanak a helyükön:

- Megvárjuk, míg megjön a földi egység, ezért szálltunk le.

A két határsértőt elfogják a tompai zsaruk, Rómeó továbbindul. A kamerákat kezelő Papp László törzszászlós jelzi, hogy a 404-es határjelnél, még szerb oldalon, 20-22 fő várakozik, ülnek, cigarettáznak.

- „Megzörgettük őket”: a hajtómű, a rotor hangjára álltak meg. Egyértelműen arra várnak, mikor unjuk meg és repülünk tovább. Ők még nem határsértők, de ha elrepülnénk a környékről, megindulnának az ország felé.

Jelzik a csoport tartózkodási helyét a földieknek, majd továbbrepülnek. Negyedóra múlva jön rádión a köszönet, a csapat az őket figyelő bácsalmási zsaruk karjaiba futott.

Rómeó a csongrádi légtérbe repül. A legénység Ásotthalom területén azonnal kiszúr két csoportot. Egy régi olajtelep mellett nyolcan próbálnak átosonni, két kilométerrel arrébb a Kissori úton tíz migráns néz fel az égre, tudván, lelepleződtek. A helikopter személyzete leadja a jelentést, a csoportokért elindulnak a szegedi járőrök. A landolásig még három határsértő csapatot vesznek észre, ezen a reggelen 73 illegális migránst fognak el az égi járőr jelzései alapján.

- Az öt hónap során a pilóták és a földi egységek jól megértették egymást, kiválóan együttműködtek a terepen. Tapasztalataink szerint a helikopter közeledését már öt-hat kilométer távolságból meghallják a határsértők és az őket felvezető embercsempészek. Ha lehetőségük van rá, inkább visszafordulnak, és később próbálnak újra illegálisan az országba jutni. A helikopter feltűnése visszatartó erejű, szükség van a légi szolgálat folytatására - elemzi a helyzetet Huczek Tamás hadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának értékelő-elemző előadója.

Tavaly novemberben és decemberben a gép személyzete hétszer indult rendkívüli riasztásra, 56 ember elfogásában segédkeztek.

- Az is segítség, ha valahol nem találunk migránsokat. Rengeteg időt spórolunk meg a kollégáknak, ha a magasból megállapítjuk, a vizsgált területen nem jelez a hőkamera, ilyenkor máshová összpontosíthatják a kutatást. Az átlagos repülési magasságunk kétszáz méter, de le tudunk ereszkedni tíz méterre is. A gép tolatni is képes, nem kell megkerülnünk egy erdőt, ha még egyszer meg akarunk nézni egy pontot. Gyorsan nagy területet tudunk átvizsgálni, ezt csak a mi látószögünkből lehet - magyarázza Gyenei alezredes.

A személyzet az utolsó bevetés után megpaskolja a helikopter oldalát, megköszöni a szolgálatot, a biztonságos repülést. A bázistól nem búcsúznak el, nemsokára visszajönnek, hogy a rendőrség helikopterére szállva újból segíthessék a magasból Bács-Kiskun és Csongrád megye országhatárt vigyázó rendőreit.
 

Fotó: Szabó László


 

Kövessen minket a Facebookon is!