Helyi hírek 2015. február 15. 16:30 Forrás: MTI

Terjeszkedik a belvíz az Alföldön

Terjeszkedik a belvíz az Alföldön
Nem csökken az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ahol 48 650 hektárt, ebből 26 450 hektár vetést és szántót borít belvíz - tájékoztatta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes vasárnap az MTI-t.

A védekezésben az igazgatóság 145 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését.


Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik.

Kádár Mihály védelemvezető-helyettes közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 37 550 hektár van víz alatt. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

A nyolc belvízvédelmi szakaszon 71 szivattyútelep üzemel, mintegy harmaduk egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,54 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető-helyettes. Az igazgatóság adatai szerint tizenhárom településen másod-, öt településen elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

 

Kövessen minket a Facebookon is!