Helyi hírek 2015. február 16. 11:00

Sorsok Háza - Tárt kapuk várják a pszichiátriai betegeket

Sorsok Háza - Tárt kapuk várják a pszichiátriai betegeket
Február 1-jén megnyitotta kapuit Kiskunfélegyházán is a Sorsok Háza Pszichiátriai Betegek Nappal Intézménye. Mint azt Hajdu Julianna intézményvezetőtől megtudtuk, a Kun utca 10. szám alatti intézményt a Magyarországi Baptista Egyház által létrehozott Szeretetházi Baptista Gyülekezet működteti a hálózat kiskőrösi, kiskunhalasi és kalocsai tagjaival intézményeivel együtt.



- Bács-Kiskun megyében egyedül Kecskeméten van pszichiátriai betegek nappali intézménye, miközben komoly igény mutatkozik - magyarázza az intézményvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy elsősorban azoknak a pszichiátriai betegségben szenvedőknek, vagy krízishelyzetben lévőknek szeretnének segítséget nyújtani, akik kórházi ellátásra nem szorulnak ugyan, de támogatásra, szakmai útmutatásra igen. A pszichiátriai betegellátás fejlesztése című projekt keretében elnyert támogatás felhasználásával vásárolták meg az ingatlanokat, és alakították ki a hatósági és emberi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő, külsőségeiben is igényes Sorsok Házát.

A nappali ellátást biztosító intézmény az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi és mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt, a helyi igényeknek megfelelő közösségi programokat szervez, valamint helyet biztosít a közösségi szervezésű programoknak, csoportoknak. A szolgáltatás nyitott úgy az ellátotti kör, mint a lakosság felé.

- A pszichiátriai betegek nappali intézménye az öntevékenységre, az önsegítésre épül. Programjaink kulturális, szabadidős, tájékoztató jellegűek, az intézmény szolgáltatásai között egyéni, csoportos, pár- és családterápia is szerepel. Arra törekszünk, hogy megkönnyítsük a társadalomba való beilleszkedését, korábbi közösségeikbe való visszatérését azoknak, akik megtisztelnek minket bizalmukkal - foglalja össze Hajdu Julianna.

Az 50 férőhelyes intézményben van pihenőszoba, adottak a közösségi együttlét, pihenés, személyi tisztálkodás, személyes ruházat tisztításának feltételei, azonban meleg étkezésre nincs lehetőség.

Az ellátási területről (amibe Kiskunfélegyháza mellett Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora és Petőfiszállás is beleérendő) bárki igénybe veheti az intézmény szolgáltatásait egy megállapodás megkötését követően. Amennyiben az igénybevevő az ellátási területen tartózkodik életvitelszerűen, de bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik a felsorolt településeken, abban az esetben is bizalommal fordulhat segítségért az intézmény munkatársaihoz.

- Itt semmi sem kötelező - fogalmaz a szakember. - Mindenki akkor és annyi időre jön, továbbá abban vesz részt, amiben szeretne. Az intézmény csoportfoglalkozások és egyéni beszélgetések biztosításával segít pszichés problémák megoldásában. A nyitvatartási időben az itt tartózkodási lehetősége adott, az ellátottak önkéntesen, szükség szerint keresik fel az intézményt. Szeretettel fogadunk mindenkit, aki problémái megoldásához segítséget remél, vagy szabadidejét társaságban, kulturált környezetben, tartalmasan szeretné eltölteni. Segítséget nyújtunk álláskeresésben is. A Sorsok Háza tárt kapukkal várja a pszichés problémával küzdőket és hozzátartozóikat. A közösség, a tagok szeretetén és egymás iránti figyelmén épül fel.

A Sorsok Háza szolgáltatásai ingyenesek. Olyan pszichés mentális problémákkal küzdő embereken próbálnak itt segíteni, akik megrekedtek egy élethelyzetben, és meghaladja az erejüket a továbblépés, esetleg már egészségügyi ellátásban részesülnek pszichiátriai betegségük miatt. Krízishelyzetben lévők ugyancsak segítséget remélhetnek az itt dolgozó három terápiás segítőtől. Az igényt személyesen a rászoruló, vagy hozzátartozója is jelezheti. Az intézményben egyébként hozzátartozói csoport indítását is tervezik.

Az intézményvezető hangsúlyozza: Az intézmény szakmai munkára épült, és a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartja mindenki faji, felekezeti hovatartozást.

Jelentkezni folyamatosan lehet személyesen hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között a helyszínen, Sorsok Háza Pszichiátriai Betegek Nappali Intézményében Kiskunfélegyházán, a Kun utca 10. szám alatt, vagy a 20/776-4129-es telefonszámon.

 

Kövessen minket a Facebookon is!