Helyi hírek 2015. február 18. 07:30 Forrás: Petőfi Népe

Hétköznapi történelem

Képgaléria
Hétköznapi történelem
E.T., Moncsicsi, bakelit lemez, nejlon iskolaköpeny, kakukkos óra, szamovár, rózsafánksütő és még sorolhatnánk azokat a tárgyakat, melyeket ismeretlenül, ám annál nagyobb érdeklődéssel nézegettek a fülöpjakabi gyerekek a faluház retró kiállításán.

- Annyi érték van itt Fülöpjakabon, nem kell messzire menni azért, hogy szépet lássunk. Csak egy kicsit elfáradt a szemünk, hogy észre vegyük. Ezért gondoltuk, hogy összegyűjtjük a faluban még fellelhető régi, szép tárgyakat, emlékeket - nyilatkozta a Petőfi Népének Kovács Márta, a retro kiállítás szervezője.

- Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy tudatosítsuk a helyiekben, hogy ne úgy éljék meg a vidéki létet, hogy száműzetésben vannak az Isten háta mögött. Azt szorgalmazzuk, hogy fedezzük fel magunknak a településben rejlő értékeket, mert nagyon szerencsések vagyunk, hogy ez a falu, ez térség a miénk - hangsúlyozta Kovács Márta.

- A kiállított tárgyak nem csupán használati eszközök, mert mindegyikhez érzelmi szálak kötik tulajdonosaikat, minden tárgyhoz egy-egy személyes, kedves történet is tartozik. A gyűjtés ideje alatt folyamatosan jöttek a falubeli nénik, bácsik. Hozták féltve őrzött tárgyaikat, amikhez emlékek egész sora kapcsolja őket. Volt, aki menyasszonyi stafírungjának legszebb hímzett terítőjét, ágyneműjét hozta. Volt, aki a több mint száz éves családi imakönyvet ajánlotta fel. Rozika néni például azt az alumínium kanalat is elhozta, amit megismerkedésükkor ajándékozott a férjének, aki a katonaság alatt is csak azzal evett, és még Rozika néni nevét is belevéste. Mint mondta, ötven évet éltek együtt boldogan. Rozika néni egy rózsafánksütőt is hozott, amit a nagymamájától örökölt, de ma már nem igen tudja senki, hogyan kell használni. Sőt, a közönség lóbillognak nézte. Hogy bebizonyítsa, tényleg egy süteményforma, Rozika néni a kiállítás megnyitójára frissen sütött rózsafánkkal érkezett.

A retro tárlat mellett senki nem megy el szó nélkül. Mindenki mesél valamit a régi disznóvágásokról, a szovjetuniós, szamováros emlékekről, a régi aratásokról, kenyérsütésekről.


Fotó: Facebook - Faluház Fülöpjakab


 

Kövessen minket a Facebookon is!