Közélet 2015. február 17. 10:00 Forrás: portfolio.hu

Devizahitelesek, figyelem: ezen a napon áll házhoz a pénz

Devizahitelesek, figyelem: ezen a napon áll házhoz a pénz
A devizaalapú hitellel rendelkezők döntő többsége várhatóan megkapja április 30-áig az elszámolásról szóló tájékoztatást. Egy MNB-rendelet arról is rendelkezik, hogy meddig kell a bankoknak teljesíteniük a jóváírást. A jogszabály alapján legkésőbb május 22-e ez a dátum.





Az MNB december 10-én közzétett rendelete az alábbit mondja ki:

10. § (1) A fogyasztói követelés pénzügyi teljesítésének határideje - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel - az elszámolás megküldése napjától számított 15. munkanap.

(2) Amennyiben a fogyasztót a 2014. évi XL. törvény 17. § (1) bekezdése alapján bejelentési kötelezettség terheli, a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás megküldését követően megtett, a teljesítés módjára vonatkozó fogyasztói bejelentéstől számított 15. munkanap.

(3) A 2014. évi XL. törvény 17. § (2) bekezdése szerinti esetben és amennyiben a tartozás a 2014. évi XL. törvény hatálybelépését követően, de az elszámolás megküldése napjától számított 30. munkanap előtt, vagy az elszámolás következtében szűnik meg, a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás megküldése napjától számított 30. munkanap.

A fenti 1. eset a devizahitelesek jó részére vonatkozik (egyfajta főszabály). Mivel az elszámolás kiküldésének végső határideje a bankok számára április 30-a, az ezt követő 15. munkanapon, vagyis legkésőbb május 22-én megkapják a devizahitelesek a jóváírást. Ennek főleg azok esetében van jelentősége, akiknek már lezárult a hitelszerződésük, és még jogosultak az elszámolásra (nem évült el valamiért a hitelszerződés, leginkább mert 2009. július 26-a után zárult le), hiszen ők átutalással kapják meg a pénzt. A többieknél a hiteltartozást fogja csökkenteni az elszámolási összeg, a törlesztőrészlet azonban így is, úgy is már az új szabályok szerint számolódik májustól.

A fenti 2. eset azokra vonatkozik, akiknek már lezárult ugyan a hitelük, de az elszámolási összeg jóváírásához szükséges bankszámlaszám nem áll még a bank rendelkezésére, és ezzel kapcsolatban "bejelentési kötelezettségük" van (érdemes ezt minél előbb megtenni).

A fenti 3. eset pedig azokra vonatkozik, akiket elsőre nem talál meg levelével a bank (például elköltözött), vagy a hitele frissen szűnik meg. Előbbieknek érdemes minél előbb megosztaniuk új lakcímüket a bankjukkal, igaz, ha ezt nem teszik meg, akkor sem vész el az összeg, hanem egy elkülönített, kamatozás nélküli számlán nyugszik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!