Kitekintő 2015. február 16. 16:50 Forrás: MTI

Megmenekülhet Verespatak!

Kényszerszabadságra küldi a verespataki aranybányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) mintegy 70 dolgozóját - jelentette be hétfőn a vállalat.





Az intézkedés kedden (02.17.) lép hatályba. Az RMGC-nek jelenleg még száz dolgozója van. A kényszerszabadságot azzal indokolta a cég, hogy bizonytalanná vált a kitermelési engedély megszerzésének ütemterve.

A kényszerszabadság intézményével a nehéz helyzetbe került vállalatok élhetnek, ilyenkor a vállalat a dolgozóknak alapbérük 75 százalékát biztosítja. A kitermelési engedéllyel kapcsolatos problémákra hivatkozva az RMGC tavaly áprilisban elbocsátotta dolgozóinak csaknem 80 százalékát. Akkor 481 alkalmazott közül 371-et küldtek el.

Az RMGC anyavállalata, a kanadai Gabriel Resources január közepén a román hatóságokhoz fordult levélben, amelyben szorgalmazta, hogy folytassák a kitermelési engedély megadásáról elkezdett, majd felfüggesztett tárgyalásokat. A vállalat kilátásba helyezte, hogy kedvezőtlen válasz esetén kártérítést követel a román államtól.

A Gabriel Resources tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. Próbálkozásai eddig sikertelenek voltak. A román parlament tavaly júniusban utasította el bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet, azóta ez a kérdés nem került napirendre.


A témával kapcsolatos, 2004-ben készült Új Eldorádó című dokumentumfilmet február 23-án, 22.25-kor vetíti a Duna Televízió. Közben elkészült Kocsis Tibor filmjének folytatása, az Új Eldorádó 2. 


 

Kövessen minket a Facebookon is!