Helyi hírek 2015. február 19. 09:00

Felszámolják a beázást a városházán

Képgaléria
Felszámolják a beázást a városházán
Évek óta beázik a félegyházi városháza. A százéves szecessziós épület, a város egyik építészeti büszkesége emiatt komoly veszélynek van kitéve. A 2015-ös költségvetésben a probléma felszámolására szánt 15 millió forint éppen ezért létkérdés. Fogalmazhatunk úgy is: elengedhetetlen ahhoz, hogy Kiskunfélegyháza emblematikus épületét a jó gazda gondosságával óvja a jelenkor.

- A városháza teteje évek óta beázik, a helyzet megoldásához első lépés a bádoglemezek cseréje, mégpedig az Örökségvédelmi Hivatal által is elfogadott módon. A gerendák jelenleg is vízben állnak, ha a munkálatok záros határidőn belül nem kezdődnek meg, a tető bármikor beszakadhat. Az épület második emeletén gerendákkal vannak irodák és folyosórészek alátámasztva - vázolta a helyzetet Csányi József polgármester a februári testületi ülésen. 

A részletekről Hartyáni Gyulát, a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Polgármesteri és Fejlesztési Kabinet fejlesztési főtanácsosát kérdeztük. 

- Az utóbbi néhány évben olyan jelentős mértékű volt a beázás, amit mutat, hogy a második emeleti folyosón és több irodában alá van támasztva a mennyezet. Néhány ponton jelentős romlás következett be, amit körülbelül két évvel ezelőtt kijavítottak, de a helyzet továbbra is veszélyes és kritikus - fogalmazott a szakember, hozzátéve: a folyamat megállítása érdekében feltétlenül szükséges a városháza vízelvezető rendszerének javítása, illetve a beázások megszüntetése. 

A költségvetésben 2015-re tervezett 15 millió forintos összeg feltehetően elegendő lesz majd a legszükségesebb teendőkre: a bádogos munkára és a cserepek pótlására. Ez azonban még mindig csak „tűzoltás”, vagyis átmeneti megoldás. Fő célja a városnak, hogy a megtervezést követően a tetőszerkezet teljes körű felújítása valósuljon meg, amire pályázati forrásból volna esély. Ez hozna megnyugtató, hosszú távú megoldást. 

A kiskunfélegyházi városházát több mint száz évvel ezelőtt, 1909 és 1911 között építették szecessziós stílusban, Vas József és Morbitzer Nándor tervei alapján.


 

Kövessen minket a Facebookon is!