Kitekintő 2014. február 24. 14:28 Forrás: hvg.hu

Érdemes lehet teletankolni szerdáig

Az átlagos piaci árváltozást, illetve a február 21-i gázolaj-áremelést figyelembe véve február 26-án, szerdán a benzin ára körülbelül 3 forinttal emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik – írta előrejelzésében a GKI Energiakutató. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 415 forint körül alakulhat, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 428 forint körül maradhat.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja, az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyam alakulása – idézte fel a GKI Energiakutató.

A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban a mediterrán piacon a hét második felében nagyot emelkedett (3,4 százaléknyit), és ezzel utolérte a másik két piac árait. A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 1,3 százalékkal nőtt, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon valamivel kisebb volt az áremelkedés.

A dollár árfolyama a február 17-21-i héten 226,5 forint körül ingadozott, a magyar fizetőeszköz összességében 0,3 százalékkal lett erősebb a megelőző heti átlaghoz képest. A február 17–21-i héten a Brent spot hordónkénti ára 109,6 dollár/hordós szintről a hét végére 110,0 dollár/hordóra nőtt, heti átlagban a Brent átlagos ára 0,3 százalékkal lett drágább.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,2 százalékos emelkedéstől 3,4 százalékos emelkedésig változtak a benzinárak, a gázolajnál 0,8-1,2 százalék közötti emelkedés mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam erősödése csupán kicsit tompította az áremelkedést. 

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten –, valamint a 21-i, pénteki gázolaj áremelést is beszámítva a benzinnél 3 forint körüli változtatás lehetséges, a gázolajnál nem várható változás.

Kövessen minket a Facebookon is!