Helyi hírek 2015. február 18. 16:00

Amikor megvalósul a szolgáltató állam

Amikor megvalósul a szolgáltató állam
A kormányhivatalok 2011-es létrejöttét követően, a 2012-es év során teremtődtek meg a járási hivatalok működésének feltételei. A többi településsel egy időben Félegyházán is 2013. január 1-jén kezdte meg működését a járási hivatal. dr. Sipos Krisztina Carmennel egy évvel ezelőtt a kezdeti tervekről beszélgettünk, ezúttal pedig már egy „beállt” rendszer tapasztalatait foglalhattuk össze.


- Gördülékenyen zajlott az év: pontosan tudtuk, hogy mi a feladat, hogy hol tudunk a hatékonyságon még javítani, és ki tudtuk használni az abból adódó előnyöket, hogy egy egységes hivatalon belül a különböző szakigazgatási szervek akár egymás munkáját segítve dolgoznak. Ez megjelenik például abban, hogy ugyanattól az ügyféltől ne kérjük kétszer ugyanazt az információt, adatot. Elkezdtük megvalósítani ezt a szemléletet, és egymás erőforrásaira támaszkodva még hatékonyabban tudunk segíteni az ügyfeleknek. Jó példa erre a járási munkaügyi kirendeltség, a törzshivatalban a közszolgálati referens és a hatósági osztály szociális ellátásokért felelős kollégái munkájának az összehangolása, ami március 1. után még erőteljesebb lesz.
 

- Ez az az időpont, amikortól a járási hivatalok állapítják meg a jövedelemkompenzáló, foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat.

- Március 1-jétől a foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az aktívkorúak ellátása átkerül hozzánk, akként, hogy ezeket az aktákat - felülvizsgálás után - átadja nekünk az önkormányzat. Március 1-jétől tehát már nálunk lehet újat igényelni, a meglévőkkel kapcsolatban pedig mi leszünk a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv. A további részletekről, a változással kapcsolatos tudnivalókról időben tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Akiknek folyamatos az ellátása, azoknak nincs semmi teendője. Egyelőre annyi változásra kell felkészülni, hogy az érintettek a jövőben kizárólag postai úton vagy bankszámlán kaphatják meg ellátásaikat.
 

- A hivatal illetékességi területe Kiskunfélegyháza mellett kiterjed Bugac, Bugacpusztaháza, Petőfiszállás, Pálmonostora és Gátér településekre is. Hogyan érintette az itt élőket az új gyakorlat?

- 2013. január 1-jétől létezik a települési ügysegédi rendszer, aminek szolgáltatásait azóta folyamatosan szélesítettük: már nem csak a szociális ellátások érhetők el helyben, hanem a lakcím bejelentéshez kapcsolódó ügyintézés, segíteni tudunk továbbá nyomtatványokkal, felvilágosítással is. Így az ügyfelek teljesen felkészülve érkeznek, ha hivatalos ügyük mégis a járásközpontba szólítja őket. A települési ügysegédek feladata még hangsúlyosabbá válik március 1 után, szerepük felértékelődik. Jelenleg is a hét minden napján megtalálhatóak vagyunk egy-egy településen, de amennyiben ez szükségessé válik, tovább fogjuk növelni az ügyfélfogadás idejét.
 

- Milyen tapasztalatokat hozott a 2014-es év?

- A járási hivatal a szakigazgatási szerveivel és a kormányhivatal teljes szervezetrendszerével olyan komplexitást képes nyújtani, ami igazolja a közigazgatás átalakításának eredményét. Félévente mérjük az ügyfélelégedettséget, és nagyon jó mutatóink vannak. Itt jegyzem meg, hogy a minőségfejlesztésben elért eredmények elismeréseként 2011-ben elnyerte a partnerközpontú minőségdíjas kirendeltségi címet a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége, amit az előírt felügyeleti ellenőrzés alkalmával 2014. december 10-én a Nemzeti Munkaügyi Hivatal minőségdíj-bizottság tagjai megerősítettek, így továbbra is jogosult a „Partnerközpontú Minőségdíjas Kirendeltség” cím viselésére. De az eredmények nem tesznek minket elbizakodottá. A célunk továbbra is az ügyfelet a középpontba állítva, az egész problémáját komplexen kezelve eljárni. Szeretnénk, hogy mindenki, aki hozzánk fordul, azt érezze: a járási hivatal érte van, a szolgáltató állam nálunk is megvalósul. A folyamatos működés megteremtése a fő feladatunk.
 

- A tervek szerint 2015. december 31-ig Félegyházán is megnyílik a kormányablak. Milyen változást hoz ez az ügyfelek számára?

- Bács-Kiskun megyében jelenleg Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunhalason és Baján van kormányablak, de a cél, hogy minden járásközpontban legyen. Kiskunfélegyházán az év utolsó napjáig nyílik meg az úgynevezett másodikgenerációs kormányablak, a mostani okmányiroda helyén. Ügyintézőink felkészültek a feladatra, a szükséges képesítést megszerezték. Az ügyfelek számára ez hosszított nyitva tartást, több ügykört, kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést jelent.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!