Kitekintő 2014. február 24. 14:33 Forrás: Privátbankár/MTI

Elfelejtett 5 ezer forintok: nálad is kopogtathat az adóhivatal

Hétezer vállalkozónál kopogtatott az elmúlt hetekben az adóhivatal: a szervezet emberei az elmaradt kamarai hozzájárulás összegét vonták el az érintettektől.

A Magyar Nemzet írása szerint még több tízezer gazdasági szereplő számolhat az ötezer forintos költséggel járó adóhivatali eljárással. A szakmai testületek ugyanis azt kérték: az adóhatóság hajtsa be az elmaradt kamarai hozzájárulások összegét, amelyek egyébként köztartozásnak minősülnek.. 

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára azt mondta a lapnak: eddig nagyjából 7300 vállalkozó esete került a helyi kamaráktól a NAV-hoz, bizonyos érintettektől a 2012-es és a 2013-as összeget is beszedte a hatóság. Eddig nem minden kamara intézkedett eddig a behajtásról, de a folyamat idővel mindenütt megindul.

2012 óta minden működő vállalkozásnak (kivéve az agrárvállalkozásokat) regisztrálnia kell a székhelye szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál, egyúttal 5 ezer forintos hozzájárulást is kell fizetnie. Az induló cégeknek a bejegyzést követő 5 napon belül el kell intéznie a regisztrációt. A működő vállalkozásoknak minden évben március 31-ig kell megfizetni a hozzájárulást. A szabály alól az agrárvállalkozásokon kívül csak néhányan, például az ügyvédek, közjegyzők, magán-állatorvosok mentesülnek.

Kövessen minket a Facebookon is!