Helyi hírek 2015. február 23. 07:30

Titkok a levéltárban

Képgaléria
Titkok a levéltárban
900 iratfolyóméternyi anyagot őriz a félegyházi levéltár. Ha tehát a két raktár valamennyi iratát kinyitva és kihajtva egymás mellé helyeznénk, csaknem egy kilométer lenne az első és az utolsó közötti távolság. És ez csak egyetlen Kőfalviné Ónodi Márta levéltáros „titkai” közül, amelyeket megoszt velem a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára Kiskunfélegyházi részlegéről. A kalandregényekbe illő helyszín a városháza második emeletén őrzi régmúlt idők papírra vetett emlékeit.

- A legkorábbi iratanyagok 1743-ból, a város újratelepülésének idejéből származnak, de a kiskun kapitány jegyzőkönyvében 1739-es bejegyzéseket is találhatunk. A levéltárunk őrzi Félegyháza önkormányzatiságának dokumentumait a főbíró által vezetett tanács jegyzőkönyveitől (1743-1871) kezdve a polgármesteri hivatal (1872-1949) iratain át az 1950 utáni tanácsi anyagok egész soráig. A feudális korból különböző összeírások, a redemptióval kapcsolatos dokumentumok, végrendeletek, földbirtokívek, határmegállapítások a legfontosabbak, a 19. századból jelentősek a közgyűlési jegyzőkönyvek, katonai iratok, a gimnázium irategyüttese. A város anyaga mellett a főszolgabíró által vezetett kiskunfélegyházi járás (1873-1949) okmányai is ide kerültek, továbbá megtalálhatók itt a városi intézmények - például az iskolák -, valamint a céhek, az Ipartestület és a rendőrség bizonyos aktái. Az egyesületek – például az Agarász- és Vadászegylet, a Daloskör, a Katolikus Lányok Egylete, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület - dokumentumai mellett itt lett elhelyezve Fekete János helytörténeti kutató irathagyatéka is. A kb. 4500 kötetes szakkönyvtárunk mellett gazdag az archív sajtógyűjteményünk is, őrizzük a Félegyházi Közlöny példányait 1905-től gyakorlatilag napjainkig, de a legkorábbi helyi újságunk 1882-ből származik - sorolja a levéltáros olyan mély tisztelettel a hangjában, ami megérinti a látogatót.

A késő délelőtti nap tompán világítja meg a mennyezetig érő polcokkal teli helyiséget. Odabent az a semmi mással össze nem téveszthető illat leng körül minket, amit a dédmamától örökölt, megsárgult lapú gyermekkori mesekönyvemből ismerek. Ónodi Márta otthonosan mozog a sajátos világban, biztos kézzel nyúl a látogatót magával ragadó darabokért. Iskolai évkönyvek, plakátok, okiratok, térképek, tervrajzok idézik az évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtti Félegyháza hétköz- és ünnepnapjait.

- Ez itt az egyik büszkeségünk - tartja elém Márta a Kiskun Kapitány 1743-tól vezetett, kézzel írott, bőrkötéses jegyzőkönyvét. Együtt olvassuk, értelmezzük a sorokat. Neki már rutinosan megy. Az én szemem csak nem akar hozzászokni a cirádás betűkhöz és a 270 évvel ezelőtti nyelvezethez. Ennek ellenére az emberöltőkkel ezelőtt papírra rótt sorok varázslata megérint. Nem kevésbé a korabeli plakát hangulata, amely közegészségügyi okokból szigorúan tiltja a pocsolyajég használatát a jégszekrényekben, vagy a Haubner Károly által szerzett Csikós nóta kézzel írott, gazdag illusztrációval is ellátott kottája.

- A levéltár a múzeum és a könyvtár testvérintézménye. Ugyanolyan közgyűjteményi intézmény, ám a tudományos és közművelődési tevékenység mellett közigazgatási feladatokat is ellát. Feltárjuk, rendszerezzük és kutathatóvá tesszük az itt őrzött iratanyagot, segítjük és kiszolgáljuk a hozzánk forduló kutatókat, akik leggyakrabban szakdolgozati témával, vagy családkutatással keresnek fel bennünket. A levéltárban őrzött anyag kutatásának lehetősége nélkül nem születhetett volna meg számos, kisebb vagy nagyobb szabású helytörténeti tárgyú könyv (pl. a közelmúltban megjelent, a város két katolikus templomának történetét feldolgozó mű), vagy forrásközlés (pl. Olvasókönyv Kiskunfélegyháza történetéhez). A nálunk lévő iratokból gyakran szolgáltatunk adatot a levéltárhoz forduló ügyfeleknek, illetve a polgármesteri hivatal illetékeseinek, legyen szó építési tervrajzról, kárpótlási igényről, vagy munkaviszony igazolásról. A közművelődésbe is egyre hatékonyabban kapcsolódunk be: évek óta részt veszünk a városi helyismereti vetélkedő feladatainak összeállításában, társintézményeinkkel közösen kiállításokat szervezünk, iskolai és felnőtt csoportokat fogadunk és számukra különböző foglalkozásokat rendezünk; tudományos vagy ismeretterjesztő előadásokat tartunk.

- Milyen iratok kerülnek be a levéltárba?

- Gyakorlatilag előbb vagy utóbb minden közirat, aminek maradandó történeti értéke van - mondja Ónodi Márta, és abban megegyezünk, hogy ennek a definíciónak merőben más jelentést tulajdonít a levéltáros, mint minden más halandó…

T. T.


 

Kövessen minket a Facebookon is!