Kultúra 2014. február 24. 16:34

Maratoni megemlékezés Wass Albert munkásságáról

Képgaléria
Maratoni megemlékezés Wass Albert munkásságáról
Kiskunfélegyháza - Gulyás László vándormuzsikus kezdeményezésére - öt évvel ezelőtt csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amely a hosszú ideig elhallgatott Wass Albert erdélyi író, költő munkásságának megismertetését, népszerűsítését célozta meg. Az idei 15 órás felolvasó maraton február 21-én a művelődési központban kezdődött és 22-én a városi könyvtárban zárult. Csaknem 200 felnőtt és fiatal működött közre, miközben mindkét helyszínen telt ház fogadta az előadókat, akik Wass Albert írásai mellett Petőfi és Móra műveiből, valamint a magyar és az erdélyi irodalom gyöngyszemeiből olvastak fel idézeteket.

A művelődési központban megtartott megnyitón Gulyás László köszöntötte a vendégeket és a felolvasó est résztvevőit. Kapus Krisztián polgármester megnyitója és Hegyesi Judit hegedűjátéka után Rékasi Károly színművész „Szerelmem, Erdély” című előadását láthatta a közönség. Ezt követően a Móra Ferenc Gimnázium tanulói és tanárai léptek színpadra egy zenés irodalmi előadással. A mórások fellépése után 22 óráig folytatódott az előadások sora.

Szombaton reggel a felolvasóest résztvevői és a szervezőbizottság rövid koszorúzási ünnepséget tartott Wass Albert szobránál, a Szent István templom előtt. Ezt követően 18 óráig a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban folytatódott az irodalmi művek idézése. Az ifjak, felnőttek és nyugdíjasok előadásai szinte végig telt ház előtt zajlottak.

A felolvasóest után avatták fel a könyvtár udvarán Hunyadi László szobrászművész Wass Albertet ábrázoló domborművét, amelyet dr. Tarjányi József és Bozóki István ajánlott fel a közművelődési intézménynek, a Wass Albert megemlékezések egyik főszervezőjének, házigazdájának. A rendezvény zárásaként a Széljáró Balladás együttes adott koncertet, végezetül pedig Kiss Ákos Jenő szavalta el Wass Albert: Üzenet haza című versét.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!