Helyi hírek 2015. február 24. 07:30

Amikor egy mozdulat többet mond minden szónál

Képgaléria
Amikor egy mozdulat többet mond minden szónál
Jó nézni Karácsonyi Melinda „mozgásszínházas” fiataljait, és nem csak fellépés közben. De még ennél is jobb lehet közéjük tartozni. Például azért, mert egy klassz csapat tagjai. Mert a felnőtté válás rögökkel teli időszakában „eszközt” kapnak az érzelmek kifejezésére, megmérettethetnek a színpadon, megtapasztalhatják milyen hatni másokra, és mert soha el nem múló élményeket szerezhetnek.

Karácsonyi Melinda olasz szakos tanárként került nyolc évvel ezelőtt a félegyházi Móra Gimnáziumba, és azonnal életre keltette a mozgásszínházat. Valószínű, hogy ez nem is volt számára kérdés, miután egész addigi életét is áthatotta az önkifejezés tudománya: drámapedagógiai gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte a Gór Nagy Mária Színitanodát, és még színész II. végzettséget is szerzett. Azt szeretné - mondja -, hogy minél több fiatalnak megadasson az az élmény, amiben neki szerencséje volt felnőni. Mert az emlékek, amelyeket máig őriz, kevésbé a tanórákból, mint inkább azokból a kortársakkal közösen átélt élményekből táplálkoznak, amelyekkel most ő gazdagítja a mozgásszínház segítségével a gyerekeket.

Heti másfél órában, szakkör jelleggel működik ez a tanórán kívüli foglalkozás. Bárki jöhet, nincs felvételi, válogatás. Jelenleg 35 főből áll a csapat, többségük persze lány - tudom meg Melindától. Ahogy azt is, hogy a produkciók fix programokra készülnek, az előadások között pedig a táncos és a prózai jellegű épp úgy előfordul, mint a kifejezetten mozgásszínház jellegű. Azt is elárulja, hogy az ő szívéhez az utóbbi kettő áll közelebb.

- A mozgásszínház elsősorban a nonverbális kifejezés eszközeivel dolgozik, nem hív segítségül szavakat. Mindig egy fiktív történetet ad elő, a főszerep pedig az érintésé, kontakté, gesztusé, mimikáé. A cél elsősorban az, hogy a nézőközönségben érzéseket, asszociációkat ébresszen.  De előfordul az is, hogy egyszerűen csak egy érzést szeretnénk szavak nélkül „elmondani”.

A táncos produkciók általában a Mórás bálra készülnek. A repertoár széles, a siker általában hangos. Sorra került már a Mamma mia, a Dirty dancing, a Greace zenéje, vagy a Hungria örökzöld slágerei. Prózai vonalon rendezek már költői estet a gyerekek és kollégák részvételével Arany János, József Attila, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós műveiből, az idén pedig Szabó Lőrinc verseiből álló produkcióval lepik meg a pedagógus nap közönségét. A legközelebbi mozgásszínház premier pedig a Múzeumok éjszakáján várható.

- Milyen változáson mennek keresztül a gyerekek a mozgásszínház, a drámapedagógia segítségével?

- Fejlődik a kreativitásuk, az önismeretük, a koncentrációs és a kommunikációs képességük. Jótékony változás tapasztalható az egymás közötti kapcsolataikban, sikerélményre, önbizalomra tesznek szert, és nem utolsó sorban tartoznak egy csapatba.

- Mit ad neked ez a közösség?

- Mindenekelőtt a gyerekek szeretetét, az élményt, hogy amit csinálunk, az pozitív hatással van rájuk. Nagyszerű érzés figyelemmel kísérni a fejlődésük útját: hatalmas utat tesznek meg a jellemfejlődésük terén az együtt töltött évek alatt: levetkőzik a gátlásaikat, megnyílnak, elindulnak az önismeret és a személyiségfejlődés útján. Ennek részesének lenni nagyszerű kaland egy pedagógus számára.

T.T.


 

Kövessen minket a Facebookon is!