Közélet 2015. február 23. 13:30 Forrás: baon.hu

Ösztöndíjat kapnak a hiányszakmát tanulók

Képgaléria
Ösztöndíjat kapnak a hiányszakmát tanulók
Ács, asztalos, hegesztő, villanyszerelő, hidegburkoló, szociális gondozó és ápoló is szerepel a frissen közzétett országos hiányszakma-listán.










Az újonnan nyilvánosságra hozott 2015/16-os szakmaszerkezeti döntés értelmében azok a szakközépiskolások, akik a listában szereplő szakmák valamelyikét tanulják, havonta akár nettó 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak.

Az ösztöndíj elnyerése független a jövedelmi helyzettől, viszont van több feltétele. Ezek: a tanuló nappali képzésben vegyen részt, az első szakképesítését szerezze meg, ne ismételjen évet, tíznél többször ne hiányozzon igazolatlanul, ne induljon ellene fegyelmi eljárás és 2,51-es tanulmányi átlagnál ne produkáljon rosszabbat.

A hiányszakmák listája évről évre frissül majd, de az ösztöndíjas tanulóktól akkor sem fogják megvonni a tanulásukat segítő támogatást, ha választott szakmájuk idő közben lekerül a listáról. Hiányszakmák Bács-Kiskunban: ács, asztalos, épület- és szerkezetlakatos, finommechanikai műszerész, gazda, gépi forgácsoló, hegesztő, kőműves és hidegburkoló, női szabó, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, mezőgazdasági gépész.


 

Kövessen minket a Facebookon is!