Helyi hírek 2015. február 23. 16:00 Forrás: Petőfi Népe

Belvízharc egy gát miatt

Belvízharc egy gát miatt
A belvíz miatt mérgesedett el a viszony Kiskunfélegyházán a negyedik körzetben élő tanya- és földtulajdonosok között. A földjeiket keresztező vasúti töltés alatt húzódó átereszt ugyanis az egyik tulajdonos eltorlaszolta, mondván csak így tudja megvédeni a víztől saját tanyáját. Ám, így a töltés másik oldalán élők tanyái kerültek veszélybe.


Elkeseredett tanyatulajdonosok keresték meg szerkesztőségünket, mert mint mondták problémájukkal hiába mentek a városházára, nem kaptak segítséget. Elmondták, évek óta küzdenek a szomszéd földtulajdonossal, aki folyamatosan gátat emel az Alpári vasúti töltés egyik áteresze előtt és nem engedi átfolyni a csapadékvizet. Ezért az Alpári vasút és a Kőrösi út közötti szakaszon a földterületek annyira telítődtek, hogy már a lakóépületek küszöbénél van a víz. Az ólak és benne az állatok pedig már vízben állnak.

- Nyolc tanyát és közel ugyanennyi földtulajdonost érint ez a probléma - nyilatkozta a Petőfi Népének Fekete András. Elmondta, régebben amikor a csatorna működött, nem volt ilyen veszély.

- Három éve vettem észre, amikor arra jártam a lovakkal, hogy a mi oldalunkon áll a víz a másikon pedig nem. Akkor láttam, hogy barikáddal el van zárva az áteresz, amit nem azért terveztek ide a mérnökök és építették meg, hogy ezt bárki csak úgy eltorlaszolhatja. A vasút szakemberei azt mondták, az áteresz azért van, hogy kiegyenlítse a vízszintet a vasúti töltés mindkét oldalán. De most a vasút alatt nem tud átfolyni a víz. Voltunk az önkormányzatnál, mindenki másra mutogat, mert állítólag nincs olyan jogszabály, ami megakadályozhatná, hogy a szomszéd földtulajdonos a saját területén gátat építsen. Megértem, hogy védi a saját területét, de ezt ne más kárára tegye. Nem duzzaszthatja fel a vizet mások földjén - mondta felháborodva Fekete András.

Azt is megtudtuk, hogy a belvíz miatt már néhány tanyát szinte lehetetlen megközelíteni, pedig az egyikben egy mozgáskorlátozott asszony él. Fekete András azt is elmondta, a városházán csupán annyit javasoltak, hogy minden érintett tanya- és földtulajdonos ásson magának csatornát a saját földjén és vezesse el a vizet a meglévő közeli csatornába.

A gáttal kapcsolatban természetesen megkerestük a szomszéd földtulajdonost is. Pajkos József elmondta, kénytelen volt eltorlaszolni a víz útját, mert már a derítője is kiöntött a magas talajvíz miatt, és a tanyája is veszélyben van, ugyanúgy mint a szomszédjaié. Szerinte, a vasúti töltés másik oldalán még nagyobb problémát jelent a belvíz, mint a Kőrösi út mentén. Ugyanakkor az is hozzátette, már több alkalommal is kinyitotta a gátat, hogy lefolyhasson a víz a közeli csatornába.

Az üggyel kapcsolatban Balla László alpolgármester úgy nyilatkozott, igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel intézkedni az ügyben. Ám a jogszabályok megkötik a kezüket, mert az önkormányzat magánterületen nem intézkedhet. Ugyanakkor azt is elmondta, a probléma gyökere onnan ered, hogy a magántulajdonba került földeken évekkel ezelőtt beszántották a csapadékcsatornákat. Mert a szárazabb évek idején senki nem gondolt arra, hogy ezekre még szükség lehet. Most viszont az önkormányzat kötelezheti a földtulajdonosokat, hogy csatornát ássanak földjeiken a belvíz elvezetésére. Az önkormányzat azonban csak abban az esetben köteles beavatkozni, ha a víz valóban életeket veszélyeztet. A legutóbbi bejáráson azonban nem tapasztaltak még életveszélyes helyzetet. Mindenesetre az önkormányzat szakemberei és a körzet képviselője a napokban ismét bejárást tartanak a helyszínen.


Fotó: Vajda Piroska


 

Kövessen minket a Facebookon is!