Kultúra 2014. február 25. 08:24

Kölcsönzés könyvtárak között

Kölcsönzés könyvtárak között
Abonyi Szilviát jól ismerik a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár olvasói: övé az a kedves, bájos arc, amely elsőként mosolyog a pult mögül a betérőre. Olvasószolgálati könyvtárosként ő foglalkozik a könyvtárközi kölcsönzéssel is, amit tavaly 130-an vettek igénybe.

Mint Szilviától megtudom, ezzel a szolgáltatással azok a könyvek, dokumentumok is elérhetővé válnak a kiskunfélegyháziak számára, amelyek a helyi könyvtár állományában nem találhatók meg. A könyvtárközi kölcsönzés keretében akár eredeti, vagy elektronikus dokumentumok, fénymásolatok kérésére is lehetőség van. Ilyenkor gyakorlatilag más könyvtárak állományából veszik kölcsön az adott dokumentumot, ami komoly segítség lehet tanuláshoz, kutatáshoz, szakdolgozat, vagy akár pályamunkák írásához. 2013-ban összesen 192 kérést küldtek más könyvtáraknak e szolgáltatás keretében, de arra is van példa, hogy a félegyházi könyvtárat keresik meg ilyen kéréssel más intézmények. Leggyakrabban a tiszaalpári általános iskola könyvtárának küldenek könyvtárközi kölcsönzés keretében kötetet, de érkezett már kérés Kaposvárról, Zalaegerszegről is – tudtuk meg Szilviától.

Abonyi Szilvia 2005 óta dolgozik a városi könyvtárban. Tősgyökeres félegyháziként nem csak itt tanult – a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett – de a könyvtár hűséges olvasója is volt. A Juhász Gyula Főiskola elvégzése közben gyakorlatát is a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban töltötte, majd állást kapott.

– Sohasem bántam meg a döntésemet: a lehetőség, hogy segíthetek az embereknek, mindennapi sikerélményt ad. Itt lehetőségem van jó közösségben, remek kezdeményezésekben részt venni. Ha csak tehetem, segédkezek például a kiállítások rendezésében, és szívesen vállalok szerkesztési munkát a kiadványok készítésében. A félegyházi városi könyvtár számomra nem csak munkahely, hanem inspiráló szellemi műhely is.

T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!