Helyi hírek 2015. február 26. 14:40

Emléktábla Kukányi Alajos emlékére

Képgaléria
Emléktábla Kukányi Alajos emlékére
A művelődési és szociális bizottság támogatja a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület kérését, hogy emléktáblát állítsanak Kukányi Alajos emlékére. A honvédszázados, városi képviselő emlékműve március 15-én kerülne felavatásra a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 1. sz. ház falán.

Kukányi Alajos 1816-ban született a felvidéki Ó-Gyállán. Nagy érdemeket szerzett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban. Bem seregében harcolva az 1849. február 9-ei piski csatában, kemény küzdelemben súlyosan megsebesült, melynek következményeit élete végéig viselte. Déván került fogságba, de Bécsben indult vizsgálat ellene. Ezután beosztották ezredéhez, ahonnan a honvédsereghez szökött át. Az egri újonctelepet már századosi rendfokozatban vezette. Világosnál tette le a fegyvert.

A honvédszázados neve a kiegyezés után bukkant fel Kiskunfélegyházán. 1869-től lett a város lakója. Tevékenyen bekapcsolódott a város közéletébe, részt vett a vármegye közügyeinek intézésében is. Hosszú időn át tagja volt a római katolikus iskolaszéknek. Városi képviselőként több bizottsági feladatot is ellátott. 1900-ban halt meg Kiskunfélegyházán.

Az 50X60 cm átmérőjű, jura mészkőből készült tábla felirata:

EBBEN A HÁZBAN LAKOTT KUKÁNYI ALAJOS

/1816-1900/

48-as HONVÉDSZÁZADOS , BEM KATONÁJA,

A PISKI CSATA HŐSE, VÁROSI KÉPVISELŐ

s-r

 

Kövessen minket a Facebookon is!