Helyi hírek 2015. március 1. 07:30 Forrás: Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal

Elkezdődött a szociális rendszer megújítása

Elkezdődött a szociális rendszer megújítása
Átalakul a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere március 1-től. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztódnak. Az aktív korúak ellátására vonatkozó támogatások a jövőben a járásoknál intézhetőek.





Az állam által kötelezően nyújtandó szociális ellátásokat 2015. március 1-től a járási hivatalok állapítják meg.

Ezek az ellátások a következőek:

- aktív korúak ellátása,

- időskorúak járadéka,

- ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj),

- közgyógyellátás (alanyi és normatív formák),

- egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

A hatáskörváltozás tehát az aktív korúak ellátását érinti, a felsorolt többi ellátást az eddigiekben is a járási hivatalok állapították meg.

Az aktív korúak ellátása az aktív korú, nem foglalkoztatott személyeknek nyújtott ellátás. Ezen ellátás keretében kétféle támogatás állapítható meg, a foglalkozást helyettesítő támogatás, valamint a rendszeres szociális segély helyébe lépő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás.

A jogszabályi rendelkezések alapján 2015. március 05. napjáig még a települési önkormányzatok fogják folyósítani az aktív korúak ellátásához kapcsolódó - 2015. február hónapra járó - támogatási összegeket. A 2015. március hónapra járó - április 5-ig esedékes - támogatási összegek utalásáról már a fővárosi és megyei kormányhivatalok gondoskodnak majd.

Ezen támogatási összegek az ügyfelek döntése alapján bankszámlára, vagy lakcímre kerülnek kiutalásra, a támogatások készpénzben történő kifizetésére nincs lehetőség.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járásában az aktív korúak ellátásával kapcsolatos támogatások, így a foglalkoztatást helyettesítő és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás a Hatósági Osztályon (6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. I. emelet 48.) intézhető ügyfélfogadási időben hétfő, kedd 8.00 - 16.00 óráig, szerda 8.00 - 18.00 óráig, péntek 8.00 - 12 óráig.

A kérelmek leadhatók, illetve az ügymenettel kapcsolatosan tájékoztatás kérhető a Hatósági Osztályon kívül Bugacon (Bugac, Béke u. 10. szerda 9.00 - 12.30 óra között), Bugacpusztaházán (Bugacpusztaháza, Számadó u. 28. szerda 13.00 - 14.00 óra között), Gátéron (Gátér, Petőfi S. u. 25., csütörtök 13.30 - 15.00 óra között), Pálmonostorán (Pálmonostora, Posta u. 10. csütörtök 9.30 - 12.30 óra között), Petőfiszálláson (Petőfiszállás, Kossuth L. u. 6. kedd 9.30 - 13.00 óra között) az ügysegédeknél.

A helyi önkormányzatok felelőssége a helyi viszonyok ismeretére építve növekszik a helyi közösség szociális biztonságának erősítésében, azzal, hogy a jövőben önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek mellett, saját belátásuk szerint az önkormányzatok feladata lesz a szociális jellegű segélyek biztosítása. Az állam azonban az erre a célra elkülönített keretből támogatást biztosít azon önkormányzatok számára, amelyek nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal a feladat kielégítő ellátására.

Az önkormányzatok által nyújtható támogatás neve egységesen települési támogatás lesz, amelynek jogosultsági feltételeit, típusait az önkormányzatok határozhatják meg.

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat érintő, 2015. március 1-től hatályos változásokkal kapcsolatos részletes tájékoztató anyag elérhető a www.bkmkh.hu weboldalon.

 

Kövessen minket a Facebookon is!