Kunszállás 2015. február 28. 11:45

Megújult formában látja el feladatát a kunszállási faluőrség

Képgaléria
Megújult formában látja el feladatát a kunszállási faluőrség
A kunszállási önkormányzat és a polgárőrség szorosabb együttműködésének köszönhetően 2015. március végéig kísérleti jelleggel, ezt követően pedig véglegesen elindul az új faluőrség. A folyamatos járőrszolgálatot új terepjáróval teljesítik a településen, a szolgálat pedig külön járőrszobába, a Faluház sarki épületszárnyába került át. Március elsejétől az első „pánikgombbal” ellátott készülékeket is kihelyezik a településen, az érkező hívásokat a napi csoportvezetők fogadják.


Polgárőrség... újra gondolva Kunszálláson...Önkormányzati Faluőrség

 




Egy kis polgárőr visszatekintés

 

A Kunszállási Polgárőrség 1990-ben alakult 20 fővel. Majd év közben ez a létszám több mint 40 főre növekedett. Akkori vezetője Répás Sándor volt, aki 11 évig vezette a lelkes csapatot. Ezt követően Tóth Antal 4 évig, majd Réczi Ferenc irányította a szervezetet 2014 év végéig. Az átszervezést és tisztújítást követően ettől az évtől Kovács Imre lett a Polgárőrség vezetője. Fő feladatunk a bűnmegelőzés az ifjúság védelem, illetve a településünkön és a környékén élő idős emberek védelme. 2005-ben tagja lettünk az Országos Polgárőr Szövetségnek, 2008-ban sikerült hivatalosan is egyesületként bejegyezni a csoportunkat, így különféle pályázatokon is részt tudunk venni. Lehetőség van rá, hogy tagjaink sorába fiatalokat, úgynevezett ifjúsági polgárőröket is felvegyünk. Szívesen fogadunk támogatókat, pártfogókat is akik ugyan tevőlegesen nem vesznek részt a munkánkban, de erkölcsileg, illetve anyagilag segítenek bennünket. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Kunszállási Önkormányzattal, aki évek óta anyagi segítséget nyújt működésünkhöz, gépkocsi üzemagyag ellátásunkhoz. Ezen felül a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság és a Fülöpjakabi Polgárőrség is segíti munkánkat. Nagyon sokat köszönhetünk a lakosságnak, akik részt vesznek „a kunszállási szomszédok egymásért” mozgalomban, és azonnali jelzéssel vannak, ha bármi rendellenességet tapasztalnak, kérjük tegyék meg ezt a jövőben is.

 

Polgárőrség... újra gondolva...Önkormányzati Faluőrség

 

Nem kell semmilyen új szervezetre gondolni, csupán az Önkormányzat és a Polgárőrség még szorosabb, még mindenre kiterjedőbb együttműködéséről van szó. Kunszálláson március végéig kísérleti jelleggel, azután pedig véglegesen indul el az új faluőrség, amely a polgárőrtagok közül a 7 minden napjára jutó un.: napi csoportvezető segítségével látja el több mindenre kiterjedő nem csak polgárőr feladatát.

 

A polgárőr tagság e 7 csoportba szerveződött át. A csoportok minimálisan 8 fővel 2-2 fős váltásban látnak el ügyeleti és hagyományos járőr feladatokat az év minden napján sötétedéstől virradatig, napközben pedig a tanyagondnoknál csörrenhet meg az ügyeleti „okos mobil” ami még rendszámfelismerő rendszerrel is el van látva.

Hívószáma: 06-20-9-790-790

 

E hívószámot kérjük mentsék el telefonjaikba, hogy a lehető leggyorsabban hívhassák ha segítségre van szükség, vagy csak ha nemszokványos dolog történik a környezetükben.

Az év végi jótékonysági rendezvényen ki tett magáért a vendégsereg, hiszen a faluőrség és a tanyagondnoki szolgálat munkáját segítő új terepjáró (ISUZUDMAX) technikai fejlesztéséhez több mint fél millió forintot adott össze, amit ezúton is ismételten köszönünk. Ennek következtében a jármű rendelkezik: fedélzeti internet kapcsolattal, újraélesztő és poroltó készülékkel, sikátor fényekkel ellátott fényhíddal, de még 220 V-os inverterrel is, kiegészítve ezzel a meglévő polgárőr technikákat ( éjjellátó kamera, rádiók, nagy teljesítményű elemlámpák, stb...)

 

A szolgálatot az Önkormányzat új kulturált külön bejáratú járőrszobába költöztette 2015. február elsejével a Faluház sarki épület szárnyába, ahová áttelepítésre került a jobb minőségű kameraképeket adó térfigyelőrendszer is, melynek további bővítése van folyamatban külterületi kamerák kihelyezésével.

Megérkezett az első 20 db-os szállítmány azon „pánik” gombbal ellátott készülékekből is amelyek az azt szociális vagy üzleti alapon igénylők részére nyújtanak majd segítséget a még gyorsabb segélyhívásra. Kihelyezésük március1-től kezdődik.

 

Mindezen újragondolt, technikai és szervezeti átalakítások felelős gondolkodású, tettre kész polgárőr társak nélküle elképzelhetetlen, ezért ha Ön is segítené akár csak havi 1-1 esti szolgálattal munkánkat, úgy kapcsolódjon az újra közel 50 fős faluőr „védelmi” társasághoz.

 

Csatlakozzon és ne feledje: Havonta 1 éjszaka 29-ért cserébe!

 

Napi csoportvezetőink, akiknél az Önök „790-790”-re érkező hívásai landolnak:

 

Hétfő-Kovács Imre, kedd-Csík József, szerda- Balog Szabolcs, csütörtök-Szíjártó Etelka, péntek- Buzder Lantos Imre, szombat- Balog Pál, vasárnap-Kürtösi Sándorné napközben pedig: Eszik Róbert tanyagondnok.

 

A Faluőrség feladatai: önkormányzati közvagyon védelme, közterület felügyelet, sürgősségi bejövő hívások kezelése, bűnmegelőzés, ifjúság védelem, idős emberek segítése, Rendőrség-Tűzoltóság-Mentőszolgálat munkájában való közreműködés, támogatás

 

Figyelem: A faluőrség semmiképpen nem helyettesítheti és láthatja el a Rendőrség, Mentőszolgálat, Tűzoltóság munkáját, csupán jobb helyismeretével, gyors reagálásával, kiállásával törekszik segíteni, támogatni azt.

 

A Faluőrségben résztvevők önkéntes munkáját előre is köszönjük, és esemény mentes szolgálatokat kívánunk nekik!

 

 

Kovács Imre

polgármester, polgárőr-vezető



 

Kövessen minket a Facebookon is!