Helyi hírek 2015. február 28. 08:45 Forrás: Petőfi Népe

Tízmilliárdok a megyének

Tízmilliárdok a megyének
A 2014-21-es uniós ciklusban 63 milliárd forint jut Bács-Kiskun megyének - Kecskemét nélkül - a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A támogatandónak ítélt önkormányzati projektek nem igényelnek majd önerőt az önkormányzatoktól.

63 milliárd forint áll a megye rendelkezésére a mostani uniós ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, ez a tizenkilenc hazai megye között a harmadik legnagyobb összeg - mondta el a Petőfi Népének Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, aki a kecskeméti járás polgármestereivel találkozott egyeztetés céljából. A 63 milliárd forint mellett egyébként Kecskemétnek mint megyei jogú városnak további 23 milliárd forintot ítéltek meg.



Rideg Lászlótól megtudtuk: két éve a megyei önkormányzat összegyűjtötte, hogy Bács-Kiskun egyes településein milyen fejlesztési projektötletek lennének. Tavaly őszig 1700 javaslat érkezett be, aztán az önkormányzati választások után - mivel a megyei polgármesterek egyharmada új a tisztségében - némileg átalakult a lista, és most már csaknem 2 ezer ötlet szerepel rajta, ebből készül majd el a megyei területfejlesztési terv. A benyújtott összes projektötlet kivitelezéséhez egyébként a 63 milliárd forintnak csaknem a négyszerese kellene, más megyékben pedig egy a nyolchoz az arány.

A 63 milliárd forint zömmel önkormányzati fejlesztésekre lesz fordítható. Rideg László hangsúlyozta: természetesen minden település ettől függetlenül pályázhat más operatív programokon belül is, de minden olyan beruházás, amely nem termel jövedelmet - így például az intézményi felújítások, bővítések, az út-vagy járdaépítések -, csak ebből a megyei keretből lesznek megvalósíthatóak. Ugyanez igaz az energiahatékonyság növelését célzó projektekre is. Viszont ezek a „nem haszontermelő” beruházások százszázalékos támogatottságot élveznek majd, azaz az önkormányzatoknak nem kell önerőt biztosítaniuk. Az ipari területi fejlesztéseknél ugyanakkor csak 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás. Rideg László minderről tájékoztatta a megjelent polgármestereket, és felhívta a figyelmüket, hogy ennek függvényében szükséges felülvizsgálni, pontosítani a projektötleteket, szűkíteni azok körét.

A megyei közgyűlés elnöke lapunknak azt is kiemelte, hogy szeretnék, ha a fejlesztések nem maradnának a hétéves ciklus végére, és minél hamarabb elkezdődhetnének. A pályázati kiírások a tervek szerint júniusban jelennek meg. A polgármesteri tájékoztatót a megyei közgyűlés elnöke valamennyi járási székhelyen megtartja az elkövetkező napokban.


 

Kövessen minket a Facebookon is!