Helyi hírek 2015. február 28. 11:20

Megalkotta a települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet a képviselő-testület

Képgaléria
Mint ismert, 2015. március 1-jétől átalakul Magyarországon a szociális ellátó rendszer, melynek során különválnak az állami szabályozási hatáskörben nyújtott és az önkormányzati segélyezéssel kapcsolatos feladatok. A képviselő-testületek legkésőbb 2015. február 28-áig meg kellett alkotnia a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló rendeletét. Ennek a kötelezettségének a február 27-i testületi ülésen eleget tett a félegyházi testület.

Mint a napirendi pont előterjesztéséből is kitűnik, 2015. március 1. napjától az újonnan megállapított kötelező ellátások költsége nem terheli az önkormányzatot. E körbe tartozik az időskorúak járadéka, az ápolási díj, az alanyi és normatív közgyógyellátás, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, és március 1-től az aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás). 2015. március 1-jétől a kötelező, állam által biztosított segélyek közül kikerül a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás, azonban a módosítás hatálybalépésekor már megállapított ellátásokat nyújtani kell azzal, hogy 2015. február 28. napját követően új lakásfenntartási támogatás már nem állapítható meg. Március 1-jétől megszűnik a méltányossági közgyógyellátás, valamint a méltányossági ápolási díj is, 2015. szeptember 1-jétől pedig megszűnik az óvodáztatási támogatás.

A módosítást megelőzően kötelező ellátások közül megszűnik a rendszeres szociális segély, mint ellátási forma, és a korábban rendszeres szociális segélyre jogosult ellátotti kör más támogatásokra válhat jogosulttá: foglalkoztatást helyettesítő támogatásra vagy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra. A jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülők jogosultságát 2015. január. 1. és 2015. február 28. között a jegyző felülvizsgálta, s ennek függvényében állapítja meg a hatóság, hogy 2015. március 1-től melyik ellátásra lesznek jogosultak.

Az önkormányzat által 2015. március 1. napjától nyújtott települési támogatásokra később részletesen visszatérünk.  

A félegyházi képviselő-testület február 27-i ülésén további 19 napirendi pontban hozott határozatot. A testületi ülést – a zárt ülésen tárgyalt, az ipari park területén lévő újabb, csaknem 9 ezer négyzetméteres ingatlan értékesítéséről szóló napirendi pont kivételével – teljes terjedelmében megtekinthetik a videón.


 

 

Kövessen minket a Facebookon is!