Helyi hírek 2015. március 1. 09:30 Forrás: Petőfi Népe - petofiszallas.hu

Belvízszemle a határban, segítséget ígért a honatya

Képgaléria
Belvízszemle a határban, segítséget ígért a honatya
Vízügyi szakemberekkel és a polgármesterekkel járta be körzetének azon településeit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, ahol súlyos problémákat okoz a belvíz. A honatya Gátéron, Petőfiszálláson és Pálmonostorán győződött meg a belvízvédekezésről.

A belvíz soha nem látott mértékben öntötte el a tanyavilágot, összefüggő víz borítja a legelőket és a szántókat. A belterületi házak pincéit is elöntötte már. Kritikus a helyzet Petőfiszálláson. A községet három csatorna - a Galambos-éri, a Szentkúti, és a Kővágó-éri - szeli át. Ezek a Dong-éri csatornán keresztül vezetnék el a vizet a Tiszába, ha rendben lennének tartva. Ugyanakkor a műtárgyak nem csak elhanyagoltak, de tulajdonviszonyaik is rendezetlenek - nyilatkozta Szász János, Petőfiszállás polgármestere.

Az önkormányzat saját pénzéből biztosítja a védekezéshez szükséges gépeket és munkaerőt. Felvetődik a kérdés, hogy kártalanítják-e a gazdákat és kapnak-e támogatást az önkormányzatok ezen plusz feladatokra. Lezsák Sándor felajánlotta segítségét a településvezetőknek és ígéretet tett arra, hogy tolmácsolja a problémát a döntéshozóknak.

A helyszíni szemlén és a megbeszélésen részt vett a vízügy, ATIVIZIG részéről Biatovszki László belvízvédelmi referens szakaszmérnök, és Kádár Mihály műszaki igazgató-helyettes főmérnök. 


- Felvetettem, hogy az államnak nemcsak a belvíz elhárítására, hanem a belvíz megelőzésére is külön keretet kellene biztosítania. Rendezni kell a csatornák és azok műtárgyainak tulajdonjogát, hogy ezen létesítmények kihez tartoznak és ezzel összefüggésben tudjuk az egyes kármentesítéseket megkezdeni. Szabadabban felhasználható külön keret kellene a belvíz védelemre mint az eddigi másodfokú belvízi készültség mellett elrendelt viszmajor keret. Jelenleg az előzetesen saját erőből fedezett kiadásokat nagyon nehéz viszmajor útján visszakérni. Ezért is döntött úgy a község, hogy ami védekezési lehetőség volt, akár gépi munkával, belvízelvezető csövek letételével, homokzsákok kihelyezésével, kézi erővel történő munkavégzéssel azt az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozta. Ez a megoldás gyorsabb, rugalmasabb, hatékonyabb, mint ha utólagos elszámolással, sok papírmunka mellett vagy megkapja a pénzt a település vagy nem - tette hozzá Szász János polgármester. 

Lezsák Sándor Petőfiszállás mellett több belvíz-sújtotta településre is ellátogatott.


Fotó: petofiszallas.hu, Szabó Sándor


 

Kövessen minket a Facebookon is!