Helyi hírek 2015. március 1. 10:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Évértékelő állománygyűlés

Képgaléria
Évértékelő állománygyűlés
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. évének rendőri tevékenységét értékelte Dávid Károly r. dandártábornok. A Kecskeméten megtartott állománygyűlés elöljárója Papp Károly r. altábornagy, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány volt, aki jónak értékelte a főkapitányság tavalyi évi teljesítményét.

A parancsnoki értekezlet megnyitását követően jutalmat vehetett át 30 hivatásos állományú rendőr és 2 polgárőr, akik a szerb határszakaszt érintő illegális migráció kezelésében kiemelkedő munkát végeztek.

Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya részletesen bemutatta a főkapitányság tavalyi munkáját, majd azt követően meghatározta a 2015-ös év főbb feladatait. 2014. évben 13 395 bűncselekmény miatt folytattak nyomozást a megye rendőri szervei, ez  7,8 %-kal kevesebb, mint 2013. évben, mely a lopások volumenében bekövetkezett változásnak volt köszönhető. A lopások volumene 15,2 %-kal csökkent, az elmúlt öt év messze legalacsonyabb előfordulási értékét mutatva. Ezen belül a személygépkocsi lopások száma szintén jelentősen - 104-ről 69-re - csökkent. A megye nyomozás-eredményessége - 5,6 %-kal - 57,3 %-ra emelkedett.

2014-ben a megye bűnügyi fertőzöttsége tekintetében az elmúlt öt év legjobb eredményét értük el. A 100 000 lakosra jutó bűncselekmények száma 2588,5 volt a megyében, szemben az előző év 2819,2-es értékkel.

A regisztrált emberölések száma 12-ről 14-re nőtt, azonban ez a bűncselekményszám még így is az elmúlt öt év második legalacsonyabb értéke. A testi sértések elkövetése csökkent a tavalyi évhez képest, 2013-ban 648, 2014-ben 633 testi sértést vizsgáltak a rendőrök. Ezen belül a súlyos testi sértések száma 268 volt 2014-ben, mely az ötéves időszak legalacsonyabb értéke. A megyében a rablások tekintetében is kedvező a változás, az előző évhez képest kilenccel kevesebb következett be. A közterületen elkövetett bűncselekmények 2014-ben 20,6 %-kal csökkentek.

A bűncselekmények elkövetőinek felderítése mellett a rendőrség szakemberei országos és helyi kezdeményezésű bűnmegelőzési programokkal igyekeznek megszólítani elsősorban az általános- és középiskolásokat, a szülőket, pedagógusokat. A bűnmegelőzésben résztvevő szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésünk konstruktív és eredményes volt, csakúgy, mint a baleset-megelőzés terén.

A balesetekben elhunyt személyek száma 20 %-kal csökkent a tavalyi évben, 2013. évhez képest 10 emberrel kevesebb halt meg megyénk közútjain. A halálos kimenetelű balesetek száma 15 %-kal csökkent - mely az elmúlt tíz esztendő legkedvezőbb adata, a súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 9 %-kal, míg a könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 4 %-kal emelkedett.

A közlekedési bűncselekmények 33 %-os növekedése a járművezetés ittas vagy bódult állapotban bűncselekmények 40 %-os emelkedésének volt köszönhető. A 2014. évben tapasztalt migráció mértéke, jelenségei és év közben bekövetkezett változásai sajátos, a főkapitányság határrendészeti szerveit erősen leterhelő helyzetet okoztak. Ennek oka a 2014. augusztus végén drasztikusan megnövekvő, jellemzően koszovói, afgán és szíriai állampolgárok okozta - különösen a Kelebia és Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén érezhető – migráció volt. 2014. évben az esetek többségében Bács-Kiskun Megye déli részén 11 253 határsértőt - 2013-ban 4104 főt - állítottunk elő.

A 2015-ös évre vonatkozóan a szakmai értekezlet elöljárója, Papp Károly r. altábornagy rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány gratulált az elért eredményekhez és megfogalmazta a főbb feladatokat és célkitűzéseket.


 

Kövessen minket a Facebookon is!