• Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Gazdasági- és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Félegyházán Ghána külügyminisztere /Videóval/
Közélet 2015. március 1. 12:50

Gazdasági- és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Félegyházán Ghána külügyminisztere /Videóval/

Képgaléria
A gazdasági és kulturális kapcsolatok kialakításának lehetőségeiről tárgyalt Kiskunfélegyházán a ghánai külügyminiszter. Hanna Tetteh asszonyt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Csányi József polgármester és a képviselő-testület tagjai fogadták a városházán.


A megbeszélésen Csányi József és Lezsák Sándor a térség és a város gazdaságát, befektetési lehetőségeit ismertették a vendéggel. A polgármester ismertette a helyi vállalkozásokat, köztük az Integrál Zrt. baromfi feldolgozó üzemet, ahonnan a világ minden tájára szállítanak libamájat. Szólt az IBV magas színvonalú lámpatest gyártásáról és arról, hogy a zöldség-gyümölcs termelők is részt vehetnének a gazdasági kapcsolatokban.

Lezsák Sándor elmondta, hogy a Lakiteleki Népfőiskolán hamarosan Afrika kollégiumot szerveznek, ahol szívesen fogadják a ghánai diákokat is.

A külügyminiszter asszony bemutatkozójából kiderült, hogy magyar származású. Szegeden született, két és fél éves koráig ott is élt. Utána került Angliába, majd Ghánába. Édesanyja testvére, akit a találkozó előtt meglátogatott Félegyházán, a Kazinczy utcában lakik. Személyes kötődése miatt is szorgalmazza, hogy ez a régió aktív részese legyen a két ország között kialakuló kapcsolatnak. A lehetőségekről kifejtette: a ghanai üzletemberek keresnek beszállítókat, beruházási lehetőségeket Magyarországon. Keresni kell azokat az alkalmakat, amikor találkozhatnak a régió üzletembereivel, ahol megismerkedhetnek a kínálattal.

A találkozó végén konkrét megegyezések is születtek. Csányi József elmondta, hogy a város rövid időn belül elkészít egy angol nyelvű kiadványt, amely bemutatja a város és térsége cégeit, vállalkozásait, mezőgazdasági termelőit. Ezt megküldik a miniszter asszonynak. Hanna Tetteh arra tett ígéretet, hogy ezt a kiadványt eljuttatja a ghánai gazdasági szervezetekhez, üzletemberekhez. Abban is közreműködést vállalt, hogy országa gazdasági-, kereskedelmi szakemberei Kiskunfélegyházára utazzanak, hogy itt ismerhessék meg a befektetési és kereskedelmi lehetőségeket.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!