Helyi hírek 2015. március 2. 11:15 Forrás: Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Évértékelő a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltségen

Képgaléria
 Évértékelő a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltségen
Megtartotta a 2014-es évet értékelő értekezletét a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség. Az értekezleten a kirendeltségvezető beszámolt a múlt évben végrehajtott feladatokról és ismertette az idei év célkitűzéseit.










Marozsi András tű. alezredes, kirendeltségvezető beszámolt arról, hogy az elmúlt évben a kirendeltség továbbra is nagy hangsúlyt fektetett az elsőfokú hatósági, szakhatósági ügyek hatékony végrehajtására, valamint tovább erősítette az alárendeltségébe tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságok megelőzési és felkészítési tevékenységét, a személyi állomány tűzvédelmi, polgári védelmi, iparbiztonsági képzését.

A kirendeltség kiemelt figyelmet fordított a közigazgatási vezetők, pedagógusok, tanuló ifjúság és a lakosság felkészítésére, valamint a rendvédelmi és társadalmi szervezetekkel történő együttműködésre. A közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél teljesítőknek lehetőséget biztosítottak arra, hogy a katasztrófavédelem szervezeti felépítését, feladatrendszerét megismerjék a diákok, valamint a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettségük, felelősségérzetük megerősödjön.

Az alezredes évértékelőjében szólt arról, hogy a kirendeltség illetékességi területéhez 36 település tartozik, az illetékességi területen található hivatásos tűzoltóságok ebből 27 település tűzvédelmét biztosítják. A kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság és tizenegy önkéntes tűzoltó egyesület végez tűzoltási-, és műszaki mentési feladatokat.

A kirendeltség illetékességi területét érintően 2014. évben összesen 1215 tűzoltói beavatkozást igénylő káreset történt. A kirendeltségvezető az iparbiztonsági szakterület összefoglalójában kitért a 2014-ben végrehajtott (1846) veszélyesáru-szállítás (ADR, RID, ADN) ellenőrzésekre, melynek során 1768 járművet vizsgáltak át, és 78 telephelyi ellenőrzést hajtottak végre.

A katasztrófavédelem határozott fellépésének és megelőző tevékenységének köszönhetően a veszélyes anyagok szállításának biztonsága jelentősen javult. A polgári védelmi szakterületen a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásában változás történt. A kirendeltség a lakosságvédelem erősítése terén végrehajtotta a járási mentőcsoportok megalakítását. A NOÉ és a TISZA-PART járási önkéntes mentőcsoportok rendszerbe állító és minősítő gyakorlata májusban, a HÍRÖS VAKOND és a MÓRA mentcsoportok gyakorlata júniusban megtörtént, a mentőcsoportok megszerezték a nemzeti minősítést.

Az önkéntes települési mentőcsoportok megalakítása és nemzeti minősítése megkezdődött, 2014-ben négy település (Apostag, Dunaegyháza, Kunpeszér és Tass) mentőcsoportjai alakultak meg. A folyamatosan változó, bővülő feladat- és szervezetrendszerhez rendelt személyi állomány, mint rendvédelmi szerv, a velük szemben támasztott feladatokat lelkiismeretesen, hivatástudattal hajtotta végre – zárta beszámolóját az alezredes.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató átadta a kirendeltségvezetőnek a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség 2014. évi szakmai munkáját megfeleltre értékelő minősítő dokumentumot és elismerően szólt a személyi állomány helytállásáról.
 

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy


 

Kövessen minket a Facebookon is!