Közélet 2015. március 3. 08:35

A Jobbik nem fogadta el a megyei költségvetést

A Jobbik nem fogadta el a megyei költségvetést
Nemmel szavazott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat költségvetésének elfogadásakor a Jobbik farakciója. A döntés okairól Kollár László , a frakció kiskunfélegyházi tagja számolt be sajtótájékoztatón március 2-án.

A költségvetés szakmailag jól szerkesztett anyag. Túlzottan bonyolult nem is lehetett, hiszen Lázár János elvette a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól, illetve az összes többitől, a működési területek 80 százalékát. Nem hagyott mást, mint a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó támogatások odaítélését, az elszámolás nyomon követését. Annyira kevés feladat maradt, hogy az ebből keletkező bevételek nem elegendőek a fenntartásra – kezdte a „nem” szavazatok indoklását Kollár László. Több mint 93 millió forintos hiány keletkezett a költségvetésben, amit csak a tartalékok felélésével tudnak pótolni. Csak reménykedni lehet abban, hogy évközben lesznek olyan programok, amelyek megvalósítását a megyei önkormányzatnak kell ellátni, és az abból származó bevételekkel pótolni tudják a hiányt – tette hozzá. 

Egy, a megyét érintő egészségügyi programról is beszámolt Kollár László. A megyei önkormányzat nonprofit Kft-je egy több mint 832 millió forintos (uniós finanszírozású) pályázatot nyújtott be az Egészséges Bács-Kiskun Megyéért címmel. Az alapelképzelést jónak ítélik meg a jobbikos képviselők, de azt már nem tudják elfogadni, hogy a részletekről semmit nem tudhatnak meg. Az kiderült számukra, hogy egy egészségügyi állapotfelmérő programról van szó, amelynek célcsoportja a fiatalok és a munkavállalók. Tudják azt is, hogy a kedvező elbírálás után képzéseket, tanácsadást szerveznek, illetve szemléletformáló programokat valósítanak meg. De azt, hogy konkrétan hol és mikor, mely településeken, az nem derült ki. A képviselők a pályázatot nem láthatták, azt csak az eredményes elbírálás után ismerhetik meg. Aggályosnak tartják azt is, hogy a program megvalósítására, csak a megye déli részének szervezetei, egészségügyi szolgáltatóként pedig egyedül a bajai kórház szövetkezett. Némi reményt ad arra, hogy az északi települések is részesülnek a pályázat előnyeiből, hogy együttműködő szervezetként szerepel a Máltai Szeretetszolgálat és a kecskeméti központú falugazdász szervezet – tette hozzá a képviselő.

A közgyűlésen a Jobbik kezdeményezésére a megyét érintő migrációs helyzetről számolt be dr. Dávid Károly a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A főkapitány mondandójának lényegét is ismertette Kollár László: dr. Dávid Károly arról tájékoztatta a közgyűlés tagjait, hogy a megyének 19 kilométeres határszakasza van. 2014-ben ezen a szakaszon 12655 jogellenes cselekmény volt, idén február 15-éig pedig közel 6 ezer határátlépővel szemben kellett intézkedni. Tavaly augusztusban kezdődött a nagymértékű növekedés, amely a legutóbbi időszakban mérséklődőben van. Köszönhető ez annak is, hogy a belügyminisztérium nagyon komoly eszközfejlesztést valósított meg. A határőrizeti szerveket ellátták éjjellátó készülékekkel, csapatszállító járművekkel és terepjárókkal ,valamint helikopter bázist is kialakították. Úgy ítélik meg, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a polgárőr csoportok támogatásával kezelni tudják a migrációs nyomást.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!